Tot i ser ben present a les nostres vides, el tema de la mort és gairebé sempre difícil de tractar. Jordi Cubillos i Amadeu Carbó, grans coneixedors de la cultura popular, han volgut fer un llibre per parlar-ne sense embuts i per donar a conèixer els costums, les creences i els rituals entorn de la mort. ‘Fins aquí hem arribat’ és un llibre que ens apropa a aquesta temàtica d’una manera amena i a vegades fins i tot divertida.

Rituals per mantenir viva la memòria dels avantpassats

El llibre explica que, amb la pèrdua de religiositat, algunes tradicions s’han substituït per d’altres de més festives i s’ha perdut el focus en la cultura de la mort. El volum explica les tradicions vinculades a la mort com ara la castanyada, en què abans es guardaven algunes castanyes per als difunts i se’ls resava el rosari.

Molts dels rituals per mantenir viva la memòria dels avantpassats s’han perdut i es desconeixen. El culte als nostres difunts forma part del nostre patrimoni immaterial”, assegura Cubillos. “Esperem que aquest llibre pugui ajudar a recuperar una mica aquest culte”.

“La mort tenia més protagonisme”

“Abans es convivia més estona amb el difunt: moltíssima gent moria a casa, la vetlla es feia a casa, es convidaven els parents, els amics, els veïns… Avui en dia morim als hospitals i molts cops no estem rodejats de la família”, explica Jordi Cubillos, autor del llibre, que afegeix que “perdem el mort de vista en el moment que es produeix la defunció i això és un canvi important. Hem canviat molt la manera com reaccionem davant una defunció”.

El cementiri de Sant Gervasi, un dels més antics de la ciutat

“Els cementiris són un reflex de la societat que viu al seu entorn: els grans poderosos viuen en grans mansions i quan moren descansen en grans panteons monumentals i els més humils van a parar als nínxols, més modestos”, explica Cubillos. El cementiri de Sant Gervasi, construït a mitjans del segle XIX, ens mostra la història de les famílies benestants que han viscut al barri. Hi podem trobar les tombes de personatges il·lustres com el poeta Joan Maragall o l’arquitecte Domènech i Montaner.

Apropar la cultura tradicional

El llibre ‘Fins aquí hem arribat’ forma part de la Col·lecció l’Ermità, editada per Edicions Morera i que vol transmetre la cultura popular i tradicional. Entre les publicacions, trobem també ‘El llibre de la mel’, escrit per fra Valentí Serra, caputxí de Sarrià, i el tradicional Calendari de l’Ermità.