Eduardo Mendoza premi Barcino
Pere Francesch
(ACN) L’escriptor Eduardo Mendoza ha guanyat el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino que concedeix l’Ajuntament de Barcelona. La decisió del jurat s’ha pres per unanimitat i n’ha destacat la capacitat de “disseccionar les grandeses i misèries” de la “seva ciutat”, Barcelona, en la major part de la seva obra narrativa i on les classes dirigents, en paraules seves, “posen en cada època el disc que hem d’escoltar”.
“Eduardo, tens tots els premis: el Cervantes, el Liber, el Planeta, el Nacional, el Kafka… però rebre el que porta el nom de la teva ciutat té la seva gràcia”, conclouen. El guardó es lliurarà el proper 9 de novembre en el marc del festival Barcelona Novel·la Històrica.
El jurat, integrat pel periodista Òscar López, la novel·lista Care Santos, el periodista cultural Sergi Doria, l’escriptor Enric Calpena i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, Fèlix Riera, com a president del jurat, ha destacat que es diu Barcelona i “diem Mendoza”. El jurat afegeix que “Mendoza escolta el disc i després el taral·lareja amb la tessitura de la conya. Un mètode que travessa una vintena de novel·les que ens expliquen i impliquen el que Pla va denominar la “discussió entranyable” d’una Barcelona que no sempre “és bona”: l’embolic de la bossa i la vida”, asseveren.

L’obra literària que recorre Barcelona

La seva primera novel·la, ‘La verdad sobre el caso Savolta’, es va publicar el 1975 i va tenir gran acollida. Quatre anys més tard va publicar ‘El misterio de la cripta embrujada’, una paròdia de la novel·la de misteri on va revelar la seva faceta humorística. Una de les seves obres de més renom, ‘La ciudad de los prodigios’, apareguda el 1986, narra les aventures d’Onofre Bouvila, un antiheroi picaresc, amb el rerefons històric de Barcelona entre les dues Exposicions Universals.

Eduardo Mendoza va néixer a Barcelona el 1943 i és considerat unànimement com un dels més importants novel·listes contemporanis d’Espanya. També és autor de novel·les humorístiques com ‘Sin noticias de Gurb’ (1991), ‘La aventura del tocador de señora’s (2001) o ‘El asombroso viaje de Pomponio Flato’ (2008).

Les seves últimes obres publicades, ‘El rey recibe’ (2018) i ‘El negociado del Yin y el Yang’ (2019), novel·len de manera parcialment autobiogràfica les peripècies d’un nou personatge, Rufo Batalla, des dels últims anys de franquisme. La crítica ha volgut veure en ell un “alter ego” de l’autor. Aquesta setmana l’editorial Seix Barral ha reeditat la seva obra ‘Riña de gatos. Madrid 1936’, amb un text inèdit de l’autor, per celebrar el 10è aniversari del Premi Planeta. Com a traductor, ha abordat a autors com Shakespeare, Lord Byron, E. M. Forster i Arthur Miller.