Aquest dissabte, 7 de novembre, se celebra el centenari del naixement de Joan Perucho. El poeta, novel·lista, articulista i crític d’art va néixer a Gràcia. Per commemorar aquesta data, la Institució de les Lletres Catalanes havia organitzat la ruta literària “La Gràcia de Joan Perucho”, però s’ha hagut de suspendre per les restriccions per la covid-19. Esperen poder-la fer més endavant.

Aquest homenatge tenia previst destacar 19 punts de Gràcia relacionats amb Perucho com la plaça de la Vila de Gràcia, el carrer de Ramón y Cajal o el carrer de la Virtut. A més, el vincle de la infància i joventut de l’escriptor amb el barri és molt present en la seva obra. .

El centenari del naixament de Perucho

“Vaig néixer a Barcelona l’any 1920, i en aquesta ciutat he viscut gairebé tota la vida. […] De petit he jugat pels carrers i places del meu barri, cosa impensable avui”. Aquest és un fragment del llibre de memòries ‘Els jardins de la malenconia’, de Joan Perucho. En aquest recull de records i vivències està molt present la Vila de Gràcia, aquí l’escriptor va néixer i va viure fins que es va casar. Maria Nunes, creadora de la ruta literària “La Gràcia de Joan Perucho”, explica que en aquest text Perucho “parla molt de Gràcia, de la infantesa, de la joventut, de com era l’ambient, parla de la Festa Major, parla també de la Guerra Civil, és un retrat magnífic i evocador de la Gràcia d’aquesta època, dels anys 20, dels anys 30”.

“El món de la fantasia és el món de Perucho”

Perucho va néixer al carrer de Ramón y Cajal cantonada amb el del Torrent de l’Olla, el 7 de novembre de 1920. La família vivia a l’entresol i als baixos de l’edifici el pare tenia una botiga de teixits. L’establiment comunicava amb un magatzem per una escala de cargol i de nit, aquest espai es convertia en un terror nocturn per a l’escriptor quan era petit, però al mateix temps va ser com una inspiració per entrar en un món de fantasia. “Es va interessar per Lovecraft i per la seva gent, és a dir, per la literatura de terror o dels vampirs, Dràcula, tot el món de la fantasia; la imaginació és el món de Perucho” assenyala Maria Nunes.

Gràcia, escenari literari

La relació de Perucho amb Gràcia no és només biogràfica, la Vila també s’ha convertit en escenari literari. Per exemple, situa el cafè de la Llibertat de la novel·la ‘Les històries naturals’ al carrer de la Virtut, 4. “Hi ha un capítol de la novel·la de ‘Les històries naturals’ en què el protagonista i el seu cosí venen aquí, a Gràcia, i és on parla de Gràcia com una vila liberal, revolucionària”, explica Nunes.