(ACN) La Jove Orquestra Nacional de Catalunya iniciarà aquest divendres la celebració dels 25 anys de trajectòria amb un concert d’aniversari que unirà les dues formacions —la JONC i la JONC Alevins— sota la batuta dels mestres Josep Pons i Manel Valdivieso.

El concert rememorarà una de les primeres grans fites del repertori simfònic que va interpretar la JONC a mitjan anys 90, el ‘Petrushka’, d’Igor Stravinsky, a més del ‘Divertimento per a orquestra’, de Leonard Bernstein, una obra creada precisament per a un aniversari. El programa inclourà també la sardana de concert ‘Empúries’, d’Eduard Toldrà, i el tercer i quart moviments de la suite ‘Montjuïc’, de Benjamin Britten i Lennox Berkeley.

Serà un concert solidari en benefici de l’ONG Projecte Home Catalunya, tal com van fer l’any passat. Es tracta del concert número 251 de la història de la JONC, que fins a avui ha interpretat 126 programes diferents.

“Les bases que havia de ser un projecte en què la formació fos el punt de mira i el principal objectiu em penso que s’han anat mantenint i complint i el focus continua sent el mateix”, ha dit el mestre Josep Pons. El que va ser fundador i director de la formació fins al 2001 ha reivindicat la figura de Roser Trepat com a ideòloga del projecte. “Ella va convèncer l’Administració i va establir aliances. M’hi va embolicar de seguida i em va deixar que pogués dissenyar-ne l’espai artístic, però va ser gràcies a la seva empenta i decisió”, ha explicat Pons.

Programació per als 25 anys

El concert a L’Auditori dona el tret de sortida a un any d’aniversari amb un total de cinc trobades que faran les joves orquestres. Del 15 al 22 de març faran una trobada per al Festival Emergents, de L’Auditori, que culminaran amb un concert d’improvisació a la Fabra i Coats amb el compositor suís Fritz Hauser i el 22 de març a L’Auditori de Barcelona. El 3 d’abril tocaran al Palau de la Música i de cara a l’estiu es concentraran entre Vic i Weikersheim (Alemanya) per preparar per primera vegada una òpera, ‘La bohème’, de Puccini.