L’Espai Jove Garcilaso exposa fins al 8 de gener una cinquantena de les 126 fotografies que s’han presentat al XIV Concurs de Fotografia organitzat per l’associació Grup d’Amics Gais, Lesbianes, Transexuals i Bisexuals (GAG). El concurs és l’únic d’aquesta temàtica que es fa a Catalunya i coincideix amb el 40è aniversari de la despenalització de l’homosexualitat i la transsexualitat.

L’únic concurs de fotografia LGTBI de Catalunya

L’associació Grup d’Amics Gais, Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals, amb seu al Centre Cívic Sant Andreu, va començar a organitzar el concurs de fotografia el 2004. El president de l’entitat, José Benito, està molt satisfet amb l’evolució del concurs. “L’any passat s’hi van presentar 52 fotografies. Aquest any han estat 126, de les qual hem exposat 53. És tot un èxit perquè som una entitat petita”. L’objectiu del concurs és visibilitzar el col·lectiu LGTBI, educar i normalitzar, diu Benito: “Que la gent vegi que som persones com qualsevol altra. Que les minories podem afegir-nos a la diversitat”. Totes les fotografies presentades a concurs es poden veure al web del GAG.

Lesbianes i dones transsexuals, les més fotografiades

El primer premi està dotat amb 100 euros i el segon i tercer premis, amb dos lots de llibres, cedits pel districte de Sant Andreu. Maria Giralt és un dels membres del jurat del concurs: “Hi ha una gran varietat de fotografies, una mica de tot, però en aquesta edició ens ha sorprès la quantitat de dones lesbianes i transsexuals que apareixen en les imatges. I és que d’aquesta manera la invisibilitat que encara pateixen aquests dos col·lectius es fa molt evident. Crec que ara és el moment de la dona, la dona lesbiana i la dona transsexual també. De fet, som nosaltres les que estem empenyent el moviment LGTBI i recordem cada dia que encara falta molta feina a fer”. Altres temes recurrents són la família i l’homosexualitat en l’edat madura.

40 anys de la fi de la despenalització de l’homosexualitat i la transsexualitat

L’exposició de fotografies d’enguany coincideix amb els 40 anys de l’eliminació de la llei franquista de perillositat i rehabilitació social, coneguda popularment com la llei de “vagos y maleantes”. Aquesta llei es va usar per reprimir i empresonar els homosexuals i els transsexuals i va estar vigent fins al 26 de desembre del 1978. Jordi Petit és un conegut activista gai des dels anys 70 i així recorda aquells anys: “Tot i que vam deixar de ser perillosos el 1978, no va ser fins a l’any següent que vam poder sortir de la presó. A partir del 1979 les discoteques d’ambient es van començar a omplir i els gais, lesbianes i transsexuals ens vam començar a alliberar”.