ada colau premis ciutat de barcelona 2019

L’Ajuntament ha lliurat els Premis Ciutat de Barcelona 2019, els guardons que reconeixen les 19 persones, projectes i entitats que han tingut un impacte més gran en la societat durant l’últim any. Durant el discurs de clausura, l’alcaldessa, Ada Colau, ha reivindicat Barcelona com a “ciutat oberta, compromesa amb els drets i la democràcia”, però ha recordat que encara hi ha “imperfeccions”, com actes de violència masclista, de racisme i homòfobs.

Per això, Colau ha assegurat que “no volem ser autocomplaents ni ens volem rendir” i ha allargat el braç als premiats per “donar-nos la força i les idees que ens permetin no resignar-nos a la intolerància ni la indiferència”. En aquest sentit, l’alcaldessa els ha adreçat un missatge: “Us animo a ser agosarats, a seguir creant i ajudant-nos a construir una ciutat més lliure i feliç”.

Record als presos i a Diana Garrigosa

En paral·lel, Colau també ha tingut un record per als presos independentistes i ha dit que “esperem que surtin ben aviat” de la presó perquè “pensem el que pensem, la presó no resol res”. De fet, l’alcaldessa ha confiat que “la propera edició [dels premis] no hi hagi líders a les presons”, en concret Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural.

Ada Colau també ha retut homenatge a Diana Garrigosa, esposa de l’expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, que va morir aquest dilluns, 10 de febrer. Colau ha dedicat els Premis Ciutat de Barcelona 2019 a Garrigosa perquè “reconeixen la importància de la cultura, la recerca i la ciència que ella va estimar amb passió i va defensar en el dia a dia”. L’alcaldessa ha sentenciat que “aquesta ciutat no l’oblidarà mai”.

Els premiats, protagonistes de la cerimònia

Més enllà del discurs polític de l’alcaldessa, els veritables protagonistes de la cerimònia dels Premis Ciutat de Barcelona 2019 han estat els 19 premiats. Alguns han aprofitat per demanar més suport a les seves àrees. L’investigador Ángel Raya (premi en ciències de la vida) ha recordat que a Barcelona “la ciència està basada en un ecosistema jove i fràgil” i, per això, ha assegurat “que no ens podem permetre no cuidar”.

També hi ha curiositats, com el fet que hi hagi hagut dos germans premiats, en categories diferents. Es tracta de Valentí Sallarès (premi en ciències ambientals i de la terra, junt amb César C. Ranero) i de Mireia Sallarès (premi en arts visuals pel projecte Kao malo vode na dlanu).

Per la seva banda, betevé hi ha tingut un paper destacat, perquè ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona 2019 en la categoria de mitjans de comunicació, per l’“exel·lència informativa” en la cobertura de les protestes postsentència.