Catalans als Oscars

(ACN) El cinema català s’examina aquest diumenge a Hollywood, la meca de la indústria cinematogràfica mundial, on arriba amb ‘La societat de la neu’, pel·lícula del director barceloní Juan Antonio Bayona, i ‘Robot dreams’, dirigida per Pablo Berger. Per escriure una nova pàgina en la història del cinema català, tant Bayona com Berger hauran d’imposar-se a pel·lícules també multipremiades. Si vol endur-se l’Oscar internacional, ‘La societat de la neu’ haurà de batre la gran favorita, la britànica ‘La zona de interés’, de Jonathan Glazer, nominada també a millor pel·lícula de l’any.

També li disputa l’estatueta ‘Yo capitán’, de Matteo Garrone; ‘Perfect days’, de Wim Wenders, i ‘La sala de profesores’, d’İlker Çatak. ‘Maestro’, ‘Oppenheimer’, ‘Pobres criaturas’ i ‘Golda’ comparteixen nominació amb Ana López-Puigcerver, David Martí i Montse Ribé, de ‘La societat de la neu’, en la cursa per l’estatueta a millor maquillatge i perruqueria.

Per la seva banda, si ‘Robot dreams’ vol recollir el premi a millor pel·lícula d’animació s’haurà d’imposar a ‘El chico y la garza’, l’últim film de Hayao Miyazaki i Toshio Suzuki i produïda pel cèlebre Studio Ghibli; ‘Spider-man: Creuant el multivers’, ‘Nimona’ i ‘Elemental’.