És una d’aquelles històries curioses que cal explicar. Al mes d’octubre, la sala d’arts digitals IDEAL va obrir portes amb una exposició immersiva sobre el pintor francès Monet. En una sala de 1.000 metres quadrats, el visitant pot veure la vida i les obres destacades de l’artista amb una experiència completament interactiva. Ara, un col·leccionista anònim ha cedit el seu quadre de Monet, l”Estudi dels nenúfars’, a la sala després d’experimentar la proposta de l’IDEAL.

Un quadre molt poc vist

La majoria d‘obres de Monet van ser cedides pel pintor a l’estat francés i es poden veure al Museu de l’Orangerie a París. El quadre cedit a la sala IDEAL és un estudi en oli del que després seria una de les seves obres titàniques: ‘Les Nymphéas’,(‘Els nenúfars’) que estan exposats de manera immersiva en la sala oval del museu. Per tant, veure aquest quadre abans d’entrar a l’exposició suposa un bon aperitiu a l’experiència 360º que ofereix l’IDEAL.

El quadre va ser posat a la venda pel fill de Claude Monet, Michel Monet, als anys 90, i a banda de la tela que es pot veure al Museu de Montserrat, l’estudi dels nenúfars és únic a tot Catalunya i fins ara no s’havia pogut veure en públic.

Cessió gratuïta

El col·leccionista, que ha volgut romandre en l’anonimat, ha cedit gratuïtament el quadre, però la sala IDEAL s’ha fet responsable de la seguretat de l’obra. Això ha suposat fer a mida una urna de vidre de seguretat reforçada i un sistema de control de la humitat perquè al Poblenou és força alta. A banda, la jove sala ha hagut de fer una inversió en càmeres de seguretat i sistemes de control.

L’èxit de l’IDEAL

Després de tres mesos de vida, els responsables de la sala d’arts digitals del Poblenou fan balanç. L’exposició immersiva sobre Monet ha arribat a les 80.000 visites, una xifra que sobrepassa les expectatives més optimistes. Una de les funcions de l’IDEAL és oferir propostes digitals d’avantguarda. Associats amb el festival Mira, exposen ‘Poetic Ai’, una instal·lació immersiva creada pel reconegut estudi Ouchhh! que ha estat visitat per 2.000 persones.

A banda, la sala ofereix música clàssica impressionista en viu, els coneguts com a concerts immersius i té previst acollir artistes residents per començar a apostar pel talent més jove.