Amb set colles a la plaça de Sant Jaume, la diada s’ha desenvolupat amb el sistema de rondes a l’antiga.

Totes les colles han aixecat els seus castells al seu ritme i sense torns per evitar una jornada maratoniana, malgrat tot la diada s’ha acabat allargant més del previst. L’actuació més esperada ha estat la dels Castellers de Sarrià, que han vestit de blanc aquest diumenge, ja que encara són una colla en formació. D’aquí a un temps podran recuperar les camises de color grana.

Totes les colles han fet castells de 7, molt habituals per Santa Eulàlia, exceptuant el 4 de 8 amb el què s’han atrevit els Castellers de Barcelona, que han aconseguit descarregar, i els castells de 6 dels de Sarrià. Abans d’iniciar els castells a plaça, les colles han aixecat uns pilars en honor a Santa Eulàlia davant el claustre de la Catedral. Diverses colles han desplegat pancartes a favor de la llibertat dels presos, una reivindicació política que ha tornat a plaça després que en la diada castellera de la Mercè es reclamés poder votar en el referèndum de l’1 d’octubre.

Un ensurt que acaba en polèmica

Entre els moments que ha deixat la diada n’hi ha un que ha generat força polèmica. Es tracta de la caiguda que ha protagonitzat l’enxaneta dels Castellers de Barcelona durant els pilars de comiat quan havia de pujar al balcó de l’Ajuntament agafada d’una faixa. La nena ha relliscat i ha caigut sobre la pinya sense prendre cap mal, però alguns mitjans han publicat el vídeo del moment i n’han destacat la caiguda. El tractament de la notícia ha provocat una onada de crítiques per part de molta gent, la majoria del món casteller, fins al punt que la colla barcelonina ha emès un comunicat.

Es queixen que s’ha tractat la notícia “des d’una vessant sensacionalista” amb la intenció de buscar “l’espectacularitat i els clics”. Consideren que aquest tractament desprestigia l’activitat del món casteller i ressalten la seguretat que dona la pinya en la construcció d’un castell, perquè “amorteix fins un 60 % de l’energia de l’impacte”. Al comunicat també deixen clar que la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya fa estudis constantment per avaluar el risc dels castells.

Taula de castells

Castellers de Barcelona: i5d7, 5d7, 4d8, 7d7
Castellers de Sants: 5d7,7d7, id4d7a, 4d7a
Castellers del Poble-Sec: 4d7, id4d7a, id4d7a, 3d7
Castellers de la Vila de Gràcia: 5d7, 7d7, 4d7
Castellers de la Sagrada Família: 3d7, 4d7a, 4d7
Colla castellera Jove de Barcelona: 3d7,4d7a, 4d7
Castellers de Sarrià: id3d6a, 3d6a, id4d6, id4d6, 3d6