Barcelona acull aquests dies la festa major d’hivern de la ciutat, celebrada en honor de la copatrona de la ciutat, l’Eulàlia. Els balls tradicionals de Catalunya i els protocols de l’Àliga han encapçalat la programació del primer dia de festa major, que enguany se celebra del 9 al 12 de febrer i continuarà el cap de setmana del 16 al 18.

Com és habitual, el programa de les Festes de Santa Eulàlia recull nombrosos actes dedicats als infants i posa l’accent en les tradicions més populars amb activitats amb esbarts dansaires, colles geganteres i castellers. L’espectacle de danses tradicionals de la Catalunya del segle XVII ha protagonitzat un dels primers actes de les Festes de Santa Eulàlia. A càrrec de la companyia Xuriach, la representació ha estat dedicada a la música i dansa antiga per mostrar la manera en la qual ballaven a casa nostra fa uns 400 anys.

Tot seguit ha arribat el plat fort de la tarda, els tradicionals protocols de l’Àliga, que ha encapçalat la cercavila que ha sortit de la plaça de Sant Jaume. El seguici ha acabat a la basílica de Santa Maria del Mar i, com mana la tradició, s’ha fet el popular ball de l’Àliga al presbiteri i davant l’altar major de la Catedral.  L’Àliga de la Ciutat ha estat acompanyada en tot moment per la Coronela de Barcelona, els Ministrers Espremulls, el Lleó de Barcelona, els Gegants de Santa Maria del Mar i els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda.

Aquest any, les Festes de Santa Eulàlia giren entorn del dret dels nens al joc i l’esbarjo, tal com va expressar l’alcaldessa, Ada Colau. La festa major d’hivern de Barcelona homenatja enguany Maria Aurèlia Capmany per commemorar els 100 anys del naixement d’aquesta escriptora i destacada feminista. De fet, com a regidora de Cultura, Campany va lluitar per reprendre la celebració de les Festes de Santa Eulàlia.