La Casa Vicens, situada al carrer de les Carolines a Gràcia, exposa en primícia un armari raconer que va dissenyar l’arquitecte Antoni Gaudí per a la casa de la família Vicens-Giralt, a Alella, el 1880. L’adquisició de la peça arriba després que el museu l’adquirís a la casa de subhastes Lamas Bolaño el juny del 2023 per 95.000 euros, que era el preu de sortida. Després de la compra, la peça es va sotmetre a un procés de restauració que s’ha allargat sis mesos a la mateixa Casa Vicens. Ara es pot veure exposada al costat de la xemeneia que va dissenyar Gaudí, també per a la casa d’Alella.

Restauració del moble

L’estat de conservació del moble era regular i les conservadores van fer la intervenció necessària mínima per recuperar els valors formals i estètics. De fet, a la fusta hi havia forats provocats pels corcs, llistons desclavats i acumulació de pols i brutícia. En el cas del metall, hi havia trossos oxidats i s’havien perdut algunes peces, sobretot, les flors. La part de vellut s’havia decolorat, estava desencolada i presentava forats i taques d’humitat.

El procés de restauració s’ha centrat a fer un tractament de desinsectació, treure la pols i la brutícia, i eliminar les parts oxidades. Un cop acabada la restauració, s’ha establert un protocol per conservar i mantenir netes les superfícies i evitar que es faci malbé.

El moble ha passat a mans de quatre generacions

Gaudí, molt amic de la família, passava llargues temporades a la casa del matrimoni Vicens al carrer d’Alselm Clavé, a Alella. El moble de racó porta les inicials D. G. de Dolors Giralt, la dona de la família, i és de llautó daurat a les dues portes. A l’exterior de l’armari hi destaquen els motius florals i els ocells de fusta tallada i llautó calat. L’interior de l’armari té un tapissat de vellut. Aquest armari ha estat propietat de quatre generacions de la família Vicens fins arribar a la casa de subhastes.

La xemeneia de Gaudí, propietat de la Sagrada Família, cedida al museu

L’armari s’ha col·locat prop d’un braser que també estava a la casa familiar dels Vicens a Alella. Es tracta d’un braser de racó amb fusta i metall amb la inscripció de les inicials M. V. de Manel Vicens. L’objecte era propietat de la neta dels Vicens fins després de la Guerra Civil. Just en aquell moment va donar la xemeneia a l’associació Amics de Gaudí i després va passar a ser propietat de la Junta Constructora de la Sagrada Família. Ara s’exposa a la Casa Vicens des del 2017, just quan va obrir al públic, gràcies a un acord de cessió.

“És un orgull poder exhibir de forma conjunta l’armari i la xemeneia”

El director de la Casa Vicens, Emili Masferrer, assegura que adquirir l’armari “respon al compromís de la casa museu d’esdevenir un referent de l’etapa de joventut de Gaudí”. Masferrer afirma que és “un orgull poder exhibir de forma conjunta l’armari i la xemeneia tal com un Gaudí jove els va concebre a la casa familiar del matrimoni Vicens a Alella”. Segons ha explicat Masferrer, l’armari s’ha pogut comprar gràcies als ingressos de les visites al museu, que l’any passat van ser de 200.000 persones.