La casa va començar el procés de restauració el 2014 quan va estar adquirida per MoraBanc, al número 20 del carrer de les Carolines. Llavors es va iniciar l’estudi de la casa, el procés de rehabilitació i restauració pensat a deixar la casa tal com la va projectar Antoni Gaudí, a finals del segle XIX. La Casa Vicens es va construir entre el 1883 i 1885 quan Gaudí tenia 31 anys. En una primera etapa, la finca va ser la residència d’estiueig de Manel Vicens i Montaner. Llavors hi havia quatre nivells: el soterrani que servia de magatzem, una planta baixa que acollia la sala d’estar, el menjador i la cuina. A la primera planta hi havia els dormitoris i, a dalt de tot, una sota coberta on residia el servei.

L’any 1925 la família Jover va encarregar una ampliació de la casa a l’arquitecte Joan Baptista Serra de Martínez que, amb el consentiment de Gaudí, va reformar la finca. Va passar de ser una casa unifamiliar a una casa amb tres habitatges, un per planta. En aquell moment la casa va créixer en espai i també en zona enjardinada.

Què es podrà visitar?

Ja es poden veure les quatre façanes de la Casa Vicens, s’ha recuperat la planta soterrani amb voltes a la catalana que estaven amagades. La planta noble, amb el rebedor, el menjador, la tribuna i la sala de fumador on encara es fan alguns treballs i és considerada una de les joies de la casa. És d’estil mossàrab, de color crema i amb detalls daurats.

 

Es podrà visitar també la primera planta, on havia els banys i els dormitoris. La segona planta, també anomenada sota coberta, ha deixat visible totes les finestres de la façanes. La coberta es converteix en un espai transitable i en un mirador de la Barcelona del segle XIX. Aquí es poden contemplar les torres i les cúpules d’estil islàmic i oriental que se situen a les cantonades de l’edifici. I els darrers espais són el jardí i l’entorn. Els elements arquitectònics -la cascada, la font circular i el mirador- que Gaudí va projectar no s’han pogut recuperar. Sí que s’han recreat espècies vegetals típiques d’un jardí de finals del segle XIX. Tota la casa té elements ornamentals que fan referència a la natura.

Espais expositius

La Casa Vicens tindrà una exposició permanent que ocuparà tota la segona planta. S’hi explicarà el context històric en què es va construir la casa i es donaran detalls de la casa amb maquetes i pantalles tàctils. A més, hi haurà exposicions i intervencions temporals. S’inaugurarà l’espai “La primera casa. La casa pròpia. La casa manifest'” de Juanjo de Lahuerta, expert en Gaudí, que mostrarà un recorregut per 14 cases projectades per arquitectes contemporanis a Gaudí.  La casa s’obrirà al públic a mitjans de novembre. El preu de l’entrada serà de 16 euros i 19 en cas que es vulgui fer una visita guiada.