Els carrers de Verdi i de Mozart rebran durant les festes de Gràcia 2023 una placa commemorativa als més de 100 anys de trajectòria festiva. Amb aquest guardó, la Fundació Festa Major de Gràcia fa un reconeixement als festers i festeres de totes les generacions que han mantingut viva la festa malgrat totes les dificultats.

La festa major tindrà enguany 23 espais guarnits, per tant, es mantenen els mateix nombre de carrers decorats que l’any passat. Tot i les dificultats en el relleu generacional i els estralls de la pandèmia, les comissions de festes resisteixen.

Andrea Porta i Alex Cano, capitans dels equips masculí i femení del Club Esportiu Europa seran els encarregats aquests anys de llegir el pregó de les festes de Gràcia 2023, el dia 14 d’agost a les 19 h, just ara que han pujat a Segona.

Una de les novetats de les festes de Gràcia 2023 serà la celebració d’un acte multiconfessional, el 20 d’agost, a la plaça d’en Joanic, per obrir la participació a la festa de totes les creences presents a la Vila de Gràcia. Durant l’acte es llegiran textos de diferents religions i hi haurà un concert de gòspel, entre altes activitats. Aquest acte, però, en cap cas substitueix la missa tradicional, que se celebrarà el dia 15 d’agost.

A més, la festa comptarà aquest any amb una nova figura, el Bou de Gràcia, que s’incorporarà al bestiari festiu en els balls populars, al mateix temps que hi haurà les tradicionals jornades “castelleres”. I en l’àmbit de la recuperació de la memòria, destaca l’obertura al públic amb un servei de visites guiades del refugi antiaeri de la plaça de la Revolució.

Canvi de sentit de dos carrers per millorar la mobilitat

Els carrers de Mozart i el de la Fraternitat de dalt, canviaran de sentit per als visitants per facilitar la mobilitat. Anys anteriors s’havia detectat aglomeracions de gent a les sortides de determinats carrers i enguany es canvia el sentit d’aquests dos per evitar embussos.

Una festa lliure d’agressions sexistes

Els responsables de la festa major han volgut deixar clar que les de Gràcia han de ser unes festes “lliures d’agressions sexistes”. Per aquest motiu, enguany es tornarà a instal·lar el punt lila de la plaça de la Revolució i s’habilitaran tres itineraris segurs, d’entrada i sortida del districte:

  • Pl. Lesseps-Gran de Gràcia-Diagonal
  • Pl. Gal.la Placídia-Trav. Gràcia-Joanic-Bruniquer
  • Pl. Lesseps-Torrent de l’Olla-Còrsega

Aposta per reduir l’impacte mediambiental

La Fundació Festa Major de Gràcia fa anys que treballa per reduir l’impacte mediambiental de la festa, utilitzant gots reutilitzables, fent recollida selectiva de les deixalles de les barres i reciclant els guarnits dels carrers. També aposten perquè la samarreta de la festa sigui de cotó orgànic i sense embolcall.

Festes majors a Barcelona aquest 2023: troba la festa del teu barri al mapa
El juliol concentra 11 festes majors als barris i abaixa el ritme de celebracions en comparació amb el mes anterior