El dissenyador Alejandro Retamal ha estat el guanyador del concurs de cartells de la Festa Major del Poble-sec. És xilè i, tot i fer només un any que és al barri, no va dubtar en presentar la seva proposta. Al cartell, ha volgut plasmar l’esperit de la festa, amb una pluja de colors, i la font de la plaça del Sortidor, un dels punts més emblemàtics i coneguts del barri.

Un barri bombardejat

El Poble-sec va ser un dels barris més bombardejats de Barcelona durant la Guerra Civil. L’Alejandro assegura que aquest passat el va colpir i, per això, va decidir plasmar els bombardejos al disseny. Això sí, donant-li la volta i convertint-los en una pluja de colors. A més, al dibuix, hi ha un lloc destacat per a la plaça del Sortidor, un dels símbols del Poble-sec i també una de les places que -juntament amb la d’El Molino o les Tres Xemenies- concentra més actes durant la festa major.

L’Alejandro assegura que participar en el concurs és una manera d’implicar-se en un barri que l’ha acollit molt bé i on se sent com a casa. A més, per a ell, que era dissenyador a Xile però li està costant fer-se un camí professional a Barcelona, també és una manera de donar-se a conèixer.

Festa centenària

La Festa Major del Poble-sec es duu a terme, tradicionalment, la segona quinzena de juliol i és una de les festes d’estiu més esperades. Aquest any començarà el divendres dia 19  i acabarà el diumenge 28. Se celebra des del 1990 i durant les festes d’aquest any es commemoraran, també, els 150 anys de la fundació del barri. Tots els actes estan organitzats per la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, que es reuneix al Centre Cívic el Sortidor. Les activitats van a càrrec de diferents entitats i són de tot tipus, tot i que la cultura popular hi té força presència: hi ha trobades de geganters, castellers i correfocs. A més, el ball i la música tenen molt de pes en el programa.