El 28 de juny del 1869 es va eliminar la tercera “zona polèmica”, una norma militar que limitava les construccions a l’entorn del Castell de Montjuïc. L’aixecament de la prohibició va donar peu al naixement del barri del Poble-sec, que ara celebra el 150è aniversari. De zones polèmiques n’hi havia tres i els límits estaven marcats amb fitons de pedra amb la inscripció ZP. La tercera “zona polèmica” era la més allunyada del castell i, tot i ser la més permissiva, només autoritzava construccions de cinc metres d’altura com a màxim. Tot i això, havien de mantenir certa distància i tot plegat feia que fos una zona amb molt poca població.

El primer edifici del Poble-sec

Per commemorar els 150 anys del naixement del barri del Poble-sec, les entitats han organitzat actes durant tot l’any que s’aniran publicant al web que han creat sobre l’aniversari.  L’activitat central, però, se celebrarà aquest dissabte davant del número 58 del carrer de Salvà. Aquest edifici va ser el primer que es va construir en eliminar-se les limitacions de la “zona polèmica”. Durant tot el dia hi haurà activitats per a totes les edats i es farà un dinar popular. També s’aprofitarà per donar a conèixer la col·lecció de cromos amb fotos històriques del barri. Durant la celebració, també s’instal·larà una placa commemorativa a l’edifici que recordi  la desmilitarització de Montjuïc i el naixement del barri.

Reivindicar la història local

Els organitzadors esperen que la placa i les celebracions serveixin per donar a conèixer la història del Poble-sec, que sovint passa desapercebuda pels propis veïns. “La gent queda sorpresa”, comenta Salvador Barceló, membre de la Comissió 150 anys del Poble-sec, que s’ha creat especialment per l’ocasió. Els membres de la comissió també pensen que amb celebracions com aquesta es fomenta el bon veïnatge i el sentiment de pertinença al barri.