2.000 anys d’història en poc més d’un metre quadrat. Les excavacions trobades l’any 2013 a l’actual basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, al barri del Gòtic, posen de manifest la riquesa històrica d’aquest emplaçament de la nostra ciutat. De fet, es tracta de l’església més antiga de tot Barcelona.

Els inicis litúrgics d’aquest espai es remunten al segle I, quan hi havia un temple romà construït. Més tard, al segle V i VI l’església de Sant Just i Pastor va arribar a esdevenir el centre catòlic neuràlgic de la ciutat, ja que la catedral era aleshores ocupada per la comunitat visigoda. Des de llavors, la basílica ha resultat un punt neuràlgic de l’espiritualitat de la ciutat. Un títol que, a dia d’avui, no ha perdut.

Manel Alonso, responsable de la gestió i difusió d’aquesta basílica, entén que “la de Sant Just és una de les basíliques amb un patrimoni espiritual més actiu actualment”. Recorda que “la comunitat de Sant Egidi s’hi reuneix cada vespre per pregar i els actes religiosos dels diumenges són molt seguits per barcelonins que venen des de tots els punts de la ciutat”.

De fet, Alonso considera que una de les característiques que converteix la basílica de Sant Just i Pastor en una de les més emblemàtiques de la ciutat és el seu estret lligam amb els habitants de Barcelona. El responsable de la seva gestió i difusió creu que “la ciutat està agraïda que l’església més antiga de la ciutat pugui encara gaudir-se” i afirma que “en el fons, és un espai en què pràcticament tot barceloní o barcelonina hi té un record”. Donada la importància de l’edifici, Alonso considera important destinar esforços per mantenir-lo: és el cas de les últimes obres de rehabilitació que s’hi han fet i que li han donat un rentat de cara.

Situada a pocs metres de l’Ajuntament de Barcelona i de la plaça de Sant Jaume, la basílica també ha experimentat tots els canvis que ha patit el clima de la ciutat en els últims anys. Especialment, però, l’alteració del clima del barri del Gòtic.

Fenòmens com l’envelliment de la població, el turisme o la immigració han tingut un impacte directe en el desenvolupament de la basílica. Manel Alonso assegura que “Sant Just, que sempre vol tenir les seves portes obertes, viu el repte d’acollir totes aquestes persones que s’apropen a la nostra basílica des d’altres punts de la ciutat i del món”. 

Llegendes, art i vistes: una atracció pels locals

Moltes de les persones que s’apropen diàriament a la basílica ho fan per gaudir del seu patrimoni històric i artístic. L’església està oberta al públic i s’hi ofereixen habitualment visites guiades per explicar-ne el seu passat. En les explicacions, no falten les referències al passat romà del temple, però també anècdotes i llegendes.

Una de les tradicions més populars sobre l’edifici és la que assegura que antigament les galeries subterrànies s’utilitzaven per desar-hi els caps dels màrtirs decapitats en condemna a mort. Tot i que s’ha demostrat que aquesta explicació té força pes històric, les suposades catacumbes no han estat trobades en cap de les excavacions que s’han dut a terme en els últims anys.

A més de la riquesa històrica, la basílica disposa d’una àmplia oferta artística. L’edifici acull mostres de fins a més de cinc estils diferents: des de les restes clàssiques de l’època romana fins a obres pictòriques del segle XXI. Els visitants poden gaudir, per exemple, d’un impressionant orgue de l’època romàntica o de diversos retaules de fusta del renaixement.

Senes cap mena de dubte, però, una de les atraccions principals de la basílica són les vistes panoràmiques de 360 graus de tota la ciutat, que es poden gaudir des de dalt del campanar. Tot i que el projecte inicial de l’església incloïa dues torres, finalment la falta de recursos va suposar que només se n’hi construís una. És la que alberga la campana de la basílica, encara en ús. Des de la torre, en una petita terrassa oberta de dilluns a dissabte als visitants, es disposa d’una vista única de tota la ciutat.