Les Festes de la Mercè 2023 estrenen aquest any dos gegants: l‘Olga i el Volodímir. Les dues figures són un regal de la capital d’Ucraïna, Kíiv —la ciutat convidada de les festes—a Barcelona. Aquest divendres matí, els hem pogut veure per primera vegada. Al pati de l’Ajuntament, s’ha fet el bateig i l’acte de benvinguda, presidit per l’alcalde Barcelona, Jaume Collboni, i el de Kíiv, Vitali Klitxkó.

“Cap bomba ens traurà les ganes de defensar la democràcia”

Collboni ha destacat que els dos gegants són un “símbol de solidaritat i d’agermanament entre les ciutats de Barcelona i de Kíiv” i ha volgut expressar a l’alcalde de la capital d’Ucraïna “tota la seva solidaritat”. “No em puc imaginar com em sentiria jo si la meva gent estigués patint com la gent de Kíiv”, ha afirmat. Collboni també dit quecap bomba ens traurà les ganes de viure i de defensar la democràcia”. Finalment, ha convidat Vitali Klitxkó a participar, com a alcalde europeu, a l’Smart City World Congrés, que se celebrarà el novembre a Barcelona.

Construïts a Catalunya

Els dos gegants han estat construïts aquest estiu per artesans de Catalunya, concretament a Terrassa, pel mestre artesà geganter Jordi Grau, del taller Drac Petit. Tenen una altura de 3,20 metres i pesesn 40 kg. El vestuari ha estat confeccionat per Guillem Amorós i es tracta d’una reproducció fidel del vestuari històric dels prínceps de Kiív, igual que les joies (fetes amb llautó).

Seguint el Protocol Festiu han estat rebuts pels Gegants de la Ciutat, que han fet un ball a l’inici de l’acte. Després, han fet la seva pròpia coreografia, creada per Joan Camps i Xavier Cordomí i amb música de Joan Moliner. Han ballat una adaptació de la ‘Marxa Cosaca’.

L’Olga i el Volodímir debutaran com a gegants durant el Toc d’Inici, que marcarà el començament de la festa, i passejaran com a convidats a la cavalcada de la Mercè, al costat del bestiari i les figures de la ciutat. Quan acabin les festes, però, els gegants es traslladaran a la Kíiv, com a llegat d’intercanvi amb Barcelona i suposaran l’inici de la primera colla gegantera de la capital d’Ucraïna.

Què vols saber de les Festes de la Mercè 2023?