Els veïns de la Zona Franca viuen la Mercè d’aquest any d’una forma especial. Per primera vegada en la història de les festes majors de la ciutat s’han programat espectacles de carrer en aquest barri. Si bé des de l’any passat la tendència de l’Ajuntament era descentralitzar els espais aquest any amb la covid-19 ha estat més necessari que mai per complir amb un doble objectiu: evitar tant aglomeracions com desplaçaments innecessaris.

Els  Jardins dels Drets Humans al carrer de la Foneria han acollit els espectacles de carrer programats per la Mercè. L’Abigail, veïna del barri, explica que altres anys es desplaçaven fins al centre per gaudir de les activitats culturals però que aquest any ho tenien a tocar de casa. Afirma a més que “espero que l’any vinent es continuïn fent espectacles aquí i no sigui només amb motiu de la covid-19“. La Daian és una altra veïna de la Zona Franca. En el seu cas diu estar contenta especialment per les criatures “necessitaven circ i música per tenir la sensació de tornar a la normalitat de veritat”. Altres espectadors han vingut des de Mataró, Sant Adrià i Gràcia, entre d’altres, moguts per les ganes de veure muntatges teatrals familiars.

Descobrint racons desconeguts de la ciutat

Jaume Navarro, director artístic dels Jardins dels Drets Humans de la Mercè, afirma que el fet de descentralitzar les arts de carrer a altres barris pel coronavirus ha fet descobrir, inclús als propis veïns, “autèntics oasi” com el dels jardins del carrer de la Foneria. Els muntatges s’han fet en dos espais diferents dins d’aquest parc i la majoria han tingut el mar com a fil conductor. S’hi han programat els espectacles ‘Nàufrags’ de la companyia La Industrial Teatrera; ‘El Peix’, de Hotel Iocandi, o ‘Oyun’, de la companyia El Fedito, entre d’altres.