Foto: Roser Gamonal

El sector cultural s’enfronta al repte del distanciament social un cop superada la pandèmia del coronavirus. Les principals entitats del sector de les arts escèniques i la música estatals han signat un manifest conjunt per demanar una interlocució urgent amb les administracions públiques. Volen planificar les mesures necessàries per a la reobertura de les activitats culturals de concurrència pública en espais privats (teatres, sales de concerts i carpes de circ) i l’organització d’espectacles públics quan se superi l’actual crisi sanitària.

Les entitats demanen també que no s’estigmatitzi un sector seriosament afectat per la crisi i les mesures excepcionals per a lluita contra la pandèmia de la covid-19. També reclamen que cal que els poders públics prenguin mesures per a lluitar contra la desaparició de llocs de treball en el sector cultural.

La reducció d’aforament, inviable

No consideren viable “cap mena de reducció d’aforament” en les activitats en teatres, sales de concerts i carpes de circ, ja que segons afirmen “les converteix automàticament en insostenibles” i estigmatitza la seva activitat com a “contagiosa”. El sector cultural considera que és absolutament inviable la mesura que es va imposar inicialment, que permetia l’obertura dels espais de pública concurrència, així com la celebració d’espectacles amb una limitació d’una tercera part de la capacitat de l’espai amb un màxim de 1.000 assistents.

També demanen que “en cas que s’apliquin rangs d’aforament màxims” de manera progressiva, la situació se segueixi considerant causa de força major i que continuïn vigents les mesures d’ajuda laborals, socials, i fiscals. Volen que aquestes mesures de reincorporació s’apliquin seguint els paràmetres d’altres àmbits en els quals hi hagi grans concentracions de públic, com els transports o centres comercials, i “no de manera exclusiva” en l’exhibició d’activitats culturals.
També afirma que la limitació de moviments i de lliure associació i manifestació, encara que sigui per causes sanitàries, “és contrària a les característiques fonamentals de les persones” i generaria una limitació sense precedents en les llibertats individuals “que no hauríem d’acceptar”.

Distanciament social

El sector de les arts escèniques i la música considera que les ordres de confinament, aïllament i distanciament social aplicades han de ser considerades com a “mesures absolutament extraordinàries i limitades en el temps”, fins a la desaparició del risc de propagació, però no creu que “en cap cas hagin de formar part de les nostres rutines quotidianes” d’ara endavant. El sector creu que “la capacitat i necessitat de socialització “és una condició intrínseca a l’ésser humà”, i no es pot “ni s’hi ha de renunciar permanentment”.

Pla de xoc cultural

El manifest, signat per la Federació Estatal d’Associacions d’Empreses Productores de Teatre i Dansa, l’Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya, l’Acadèmia Catalana de la Música, l’Associació de Promotors Musicals i l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya, entre d’altres, també demana “activar una gran campanya de comunicació” que incentivi el consum cultural, que “generi confiança” en el públic, que “desactivi la por” i que permeti recuperar l’activitat econòmica d’aquest sector. Volen engegar un “pla de xoc” dotat amb fons suficients per al sector empresarial de la cultura, autònoms i artistes, fins que es recuperi el nivell d’activitat anterior a la crisi.