Fotografies de Xesco Ortega | FICB

Hem donat la benvinguda a l’any 2020, però l’any nou xinès 2020 ha estat el 25 de gener. Tot i així la celebració a la Xina ha quedat ajornada a causa del coronavirus i la de Barcelona s’ha cancel·lat. L’entrada al nou any és un dels moments més importants al calendari xinès. Ve acompanyat i marcat per l’evolució de la Lluna i del Sol, i representat per un animal que es converteix en el símbol de l’any. Les representacions dels animals duren 12 anys i, enguany, el 2020, comença un nou període sota la influència de la rata. A Barcelona també s’havia de celebrar l’any nou xinès l’1 de febrer però els organitzadors han optat per suspendre-ho.

L’any de la rata

L’any de la rata de metall 2020 comença el dissabte 25 de gener i acaba el dia 11 de febrer del 2021. Segons l’horòscop xinès, serà un any d’èxits, força, amor i diners, en el qual la gent mostrarà especial determinació pel que fa als seus propòsits, aspiracions i, fins i tot, les seves aficions. Es considera, doncs, un bon any per emprendre projectes nous, perquè poden tenir futur.

L’any nou xinès 2020 a Barcelona

A Barcelona el col·lectiu xinès està format per unes 20.000 persones. La celebració de l’any nou d’aquesta comunitat a la ciutat és per a ells una oportunitat per compartir la seva cultura. La festa de l’any 2020 havia d’incloure una desfilada, una fira cultural i gastronòmica i diversos espectacles gràcies a 1.500 persones voluntàries, entitats culturals i organitzacions. També hi havia de col·laborar l’Ajuntament de Barcelona, que incloïa aquest acte dins la campanya #CelebremBCN.