Les reivindicacions intenses i constants del món de la cultura perquè el Govern espanyol aprovi ajudes per pal·liar els efectes del coronavirus en aquest sector han estat finalment escoltades. Gairebé dos mesos després de l’inici de l’emergència sanitària, l’executiu de Pedro Sánchez ha anunciat un paquet de mesures urgents que, segons el ministre José Manuel Rodríguez Uribes, van destinades a “tots els sectors de la cultura” i que serviran també per facilitar el procés de desescalada. Per exemple, la música i les arts escèniques rebran 38 milions d’euros d’ajuda

L’executiu central ha xifrat en 76,4 milions d’euros el total de diners que invertirà directament en ajudar el sector cultural. A banda dels 38 M per a música i arts escèniques, l’Estat ha obert una línia de 13,2 milions d’euros per a sales de cinema i una altra de 4 M d’euros per a les llibreries independents. També ha habilitat un fons de 20 milions d’euros per facilitar préstecs a petites i mitjanes empreses culturals. Precisament sobre la liquidesa, el ministre de Cultura ha reconegut que aquesta no ha arribat amb la rapidesa que el Govern hauria desitjat.

A banda de les ajudes directes, el reial decret lleu preveu “incentius fiscals” per a la producció i rodatges de pel·lícules i altres audiovisuals, així com beneficis per impulsar el micromecenatge: s’eleva fins al 5 % els percentatges de deducció previstos per a aquest tipus de donacions. L’objectiu d’aquesta última mesura, ha dit Rodríguez Uribes, és “afavorir la solidaritat entre privats” en l’àmbit cultural.

Protecció davant la desocupació en el sector

El ministre de Cultura també ha assegurat que el nou reial decret llei aprovat aquest dimarts al Consell de Ministres preveu mesures de protecció davant la desocupació en el sector de la cultura, especialment afectat a causa del confinament i l’aturada de l’activitat. Concretament, s’establirà un “accés extraordinari” a la prestació d’atur d’aquells professionals que fins ara, “per la seva intermitència”, no eren beneficiaris de les ajudes generals de l’Estat. Rodríguez Uribes ha dit ser conscient de les condicions laborals d’alguns treballadors culturals i ha celebrat que els ERTO s’hagin pogut aplicar en alguns àmbits de la cultura.

Sobre la celebració de festivals aquest estiu, Rodríguez Uribes ha demanat “esperar” i veure com evoluciona la pandèmia i quines són les condicions sanitàries durant les pròximes setmanes per decidir si els esdeveniments musicals a l’aire lliure es poden celebrar o no.

Per últim, el Govern espanyol ha retirat l’obligació d’estrenar produccions audiovisuals als cinemes, que actualment romanen tancats. Això vol dir que ja es poden estrenar pel·lícules a les plataformes digitals.

El sector musical, satisfet amb les mesures

“Ja era hora. Més val tard que mai”. El portaveu de la Plataforma Estatal per la Música (Plam), Guillem Arnedo, admet que les mesures en favor de la cultura arriben tard però, a falta d’analitzar al detall el decret llei un cop es publiqui al BOE, les valora positivament. Arnedo assegura que l’afectació de la crisi sanitària en la música ha estat “absoluta”. “L’activitat s’ha paralitzat i no té una data de tornada”.

Feia dies que el Govern espanyol treballava en l’elaboració d’aquest paquet de mesures. El 17 d’abril, quan feia poc més d’un mes que va esclatar la crisi sanitària del coronavirus a Espanya, els ministres de Cultura i Hisenda van reunir-se amb la Plam. Aleshores, la plataforma va demanar “amb urgència” que tots els treballadors musicals poguessin accedir a la prestació d’atur, una petició que finalment ha concedit el Govern espanyol.

Des de la Plam xifren en vuit milions d’euros l’impacte del coronavirus en el sector de la música a tot l’estat i només durant el primer mes d’alarma. Aquesta “patacada“, tal com descriu Guillem Arnedo, pot ser molt més gran durant els pròxims mesos si finalment el Ministeri de Sanitat no autoritza la celebració de festivals i festes majors a l’estiu, esdeveniments que suposen una gran oportunitat per als treballadors musicals.

Comparteix a: