La XIV edició dels Premis Gaudí tindrà lloc aquest diumenge 6 de març en un ambient de relativa normalitat per la pandèmia i amb títols com ‘Libertad’, ‘Sis dies corrents’ o ‘Las leyes de la frontera’, entre les principals favorites.
A continuació repassem la llista de les pel·lícules que tenen més nominacions als Premis Gaudí 2022, la cita més important del cinema català, que tindrà lloc a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya.
1. ‘Libertad’
Clara Roquet, 2021
El debut de Clara Roquet és un dels més celebrats d’enguany. L’amistat entre dues adolescents, el descobriment de les amargors de la vida i la llavor del classisme racista en les famílies adinerades ha rebut l’aplaudiment de la crítica, dos premis Goya i fins a 11 nominacions als Gaudí, incloent les de millor pel·lícula, direcció i actriu.
2. ‘El ventre del mar’
Agustí Villaronga, 2021
La tragèdia dels nàufrags del vaixell francès ‘La medusa’, el 1816, va inspirar Paul Gericault el seu quadre més famós i, ara, també ha servit a Agustí Villaronga per rodar una de les seves pel·lícules més personals. Amb un pressupost reduït en què ha participat la plataforma barcelonina Filmin, Villaronga ha retratat en blanc i negre l’angoixa dels mariners a la deriva, en un relat que li ha valgut ja sis premis al Festival de Málaga i fins a 12 nominacions als Gaudí, incloent les de pel·lícula i direcció.
3. ‘Sis dies corrents’
Neus Ballús, 2021
Neus Ballús torna al feliç joc de ficció i realitat que tan bon resultat li va donar amb ‘La plaga’ (2013). En aquest cas, el seguiment de tres lampistes amb tarannàs i experiències de vida diferents li serveix per parlar de la quotidianitat de les relacions humanes, del contrast de realitats que es poden produir en una ciutat com Barcelona i de la veu d’aquells col·lectius, ja siguin socials o laborals, que sovint invisibilitzem als mitjans. I tot, amb uns agradabilíssims tocs de comèdia que han servit perquè ‘Sis dies corrents’ rebi nou nominacions als Gaudí, inclosos direcció, pel·lícula, actor i actor de repartiment.
4. ‘Las leyes de la frontera’
Daniel Monzón, 2021
Amb 13 nominacions, ‘Las leyes de la frontera’ és el títol que més vegades es repetirà al llarg de la gala dels Gaudí. L’adaptació de la novel·la de Javier Cercas ens retorna a l’anomenat cine quinqui que va fer fortuna a principis dels 80, i ho fa amb la història d’uns adolescents que comencen una carrera delictiva a la Girona del 1978 que els pot abocar a la tragèdia. Daniel Monzón dirigeix aquest treball que va guanyar cinc premis Goya i que opta, entre d’altres, als Gaudí a millor pel·lícula, direcció, actriu i actor.
5. ‘Mediterráneo’
Marcel Barrena, 2021
Segurament només era qüestió de temps que la feina humanitària d’Òscar Camps i Proactiva Open Arms saltés a la gran pantalla, perquè la seva és una història de pel·lícula. Amb un repartiment ple d’estrelles del cinema espanyol, ‘Mediterráneo’, de Marcel Barrena, va rebre tres premis Goya i està nominada a 10 Gaudí, incloent pel·lícula, actor i actriu de repartiment.
6. ‘Tres’
Juanjo Giménez, 2021
Diguem-ho clar: ‘Tres’ no està rebent l’atenció que es mereix. El retorn de Juanjo Giménez al llargmetratge, després de triomfar a Canes i arribar als Oscar amb el curt ‘Timecode’ (2016), hauria d’estar més en boca de tothom. Un punt de partida enginyós, el d’una tècnica de so que s’adona que sent les coses de manera desincronitzada, serveix a un guió intel·ligent i a una sensacional Marta Nieto per parlar dels traumes familiars mal resolts i dels sentiments que reprimim. A veure si als Gaudí, en què disposa de cinc nominacions, incloses les de pel·lícula i actriu, se li fa justícia.
7. ‘Chavalas’
Carol Rodríguez Colás, 2021
Tot i no figurar en categories com les de pel·lícula o direcció, és evident que ‘Chavalas’ s’ha fet un lloc en les estrenes d’aquest 2021. El debut de Carol Rodríguez Colás parla de l’amistat de quatre joves que s’enfronten al pas decisiva de fer-se adultes des de camins que comencen a separar-se. Els vincles que s’estableixen en la infantesa, les il·lusions i les incerteses del futur i la reivindicació de la classe treballadora són alguns dels motius d’una història premiada a Màlaga, nominada als Goya i que també disposa de tres nominacions als Gaudí: actriu, actriu de repartiment, maquillatge i perruqueria.
Noms propis dels Premis Gaudí 2022
Tomàs Pladevall
Gaudí d’Honor
Ja era hora, la veritat. El Gaudí d’Honor al director de fotografia Tomàs Pladevall és una bona notícia per partida doble. D’una banda, perquè obre els guardons honorífics a aquells que han excel·lit en categories tècniques, més enllà dels habituals directors, intèrprets o productors. Seria bo que altres premis en prenguessin nota de cara a reconèixer professionals que, pel fet de no estar en primera línia dels títols de crèdit, sovint queden apartats.
De l’altra, reconèixer al sabadellenc Tomàs Pladevall és celebrar la carrera d’un dels directors de fotografia més importants de l’audiovisual català, amb una filmografia de 50 anys, centenars de títols, a més de concerts, espectacles teatrals i, fins i tot, la direcció d’il·luminació de les cerimònies d’obertura i cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona. Tot un referent, en majúscules i ben alt, per a les joves generacions del cinema català.
Judith Colell
Presidenta de l’Acadèmia
La cineasta Judith Colell, amb una carrera de més de 30 anys, és des del juny passat la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, en una junta que inclou noms com els de Carla Simón, David Verdaguer, Alba Cros o Ana Pfaff. Colell i el seu equip agafen les regnes de l’Acadèmia amb reptes com la potenciació de la presència femenina en la indústria, la superació de la crisi que ha provocat la pandèmia o una major visibilització del cinema català. La del diumenge serà la seva primera gala dels Gaudí.