Els intèrprets David Verdaguer i Mar Ulldemolins són dos desconeguts en plena crisi que s’atrauen l’un a l’altre a ‘Començar’, que es pot veure a La Villarroel fins al 23 d’octubre.

Començar… quan en tens 40

El Dani (David Verdaguer) i la Laura (Mar Ulldemolins) es coneixen una nit a casa d’ella, en una festa. Tot són mirades i sobrenteesos enmig de l’ambient de festa i entre els grups de convidats, fins que la vetllada s’acaba i la gent comença a marxar. Llavors és quan es queden sols i tot el que han estat promeses s’han de concretar en un punt de trobada que és més complicat d’assolir del que sembla. Què vol ella? Què vol ell? En l’era del Tinder i de les xarxes socials, lligar “a l’antiga” és més difícil del que sembla…

“Dues bones persones intentant entendre’s. No hi ha bons ni dolents a la vida, com la majoria de vegades. Cadascú té les seves coses i les seves merdes, la seva motxilla de merda. I és molt preciós que això passi a escena.”

David Verdaguer

“I una cosa és el que es veu des de fora i l’altra és com ho viuen ells des de dins. Això és el que explica l’autor i, és clar, quan comences a veure que van sortint les coses però les parlen, mira, hi ha això, porto això a sobre, això no ho porto bé i ho van acceptant, o no. Aquí és quan crec que els fa sincers i honestos.”

Mar Ulldemolins

Amb aquest punt de partida, ‘Començar’ planteja una comèdia sobre dos individus a la frontera dels 40 anys, que porten les seves motxilles de complexos, recances, traumes i neurosis, i que, sobretot, estan sols. Les inseguretats d’un i les angoixes de l’altra convergiran en un desig que trastocarà la nit i que els farà replantejar-se quina mena de relació volen (o poden) tenir més enllà d’aquella nit. Amb ‘Començar’, David Verdaguer torna a ajuntar-se amb Pau Carrió i amb Mar Ulldemolins, aquesta vegada per portar a escena un text del britànic David Eldridge sobre què vol dir entrar a la maduresa.

“Jo als 18 m’imaginava amb 30, que em quedava com molt lluny, m’imaginava amb una casa unifamiliar comprada, evidentment, dos nenes que m’estimaven molt i un gos golden pel jardí. I, evidentment, te n’adones que no té res a veure. Si és que 40 jo pensava que era gent molt gran.”

David Verdaguer

“Jo he tingut una crisi forta. Jo en tinc 41, jo sempre dic que es comença el camí cap a la invisibilitat. Fins que al final ja ets invisible. Notes un canvi, és un canvi fort els 40.”

Mar Ulldemolins

Verdaguer i Ulldemolins, parella professional

El David Verdaguer i la Mar Ulldemolins van camí de convertir-se en una tàndem professional habitual a l’escena de casa nostra. Companys de generació i nascuts ella a Valls i ell a Malgrat de Mar, tots dos es van traslladar a Barcelona per estudiar al Col·legi del Teatre. Més tard, els seus camins es van tornar a creuar al poble de ‘Ventdelplà’, abans que la Mar fos un element clau en ‘Les dues vides d’Andrés Rabadán’, jugués a ‘El joc de l’amor i de l’atzar’, es capbussés en ‘L’inframon’ més inquietant o celebrés ‘Les noces de Fígaro’.

El David, en canvi, va haver de recórrer ‘10.000 quilòmetres’ per guanyar un Gaudí, va viure un estiu ple d’èxits, el del 1993 concretament, va aprendre com són ‘Els dies que vindran’ un cop ets pare, i va entendre ‘La importància de ser Frank’. I com que el David i la Mar havien dit que compartirien escenaris ‘Un cop l’any’, després de seguir ‘El mètode Gronholm’ el 2020, aquest 2021 ens proposen tornar a ‘Començar’, i per això avui seuen a l’Àrtic, on després de dos anys de pandèmia, francament ja tenim ganes de posar el comptador a zero.

David Verdaguer i Mar Ulldemolins