Dansa en majúscules. Sense etiquetes, barreres ni restriccions. El Festival Dansa Metropolitana, que va néixer l’any 2018, celebra la cinquena edició del 10 al 27 de març. La d’enguany, és la primera que recupera la normalitat i la proximitat amb un programa molt més ampli i variat, amb 300 propostes. A més a més, la mostra amplia el radi. Actualment hi participen una dotzena de poblacions “és un regal que 12 ciutats es posin d’acord, treballem de manera mancomunada, cadascú el que té ho aporta i ens anem retroalimentant els uns als altres. El fet de crear aquesta xarxa per al sector de la dansa és importantíssim, ha explicat Mireia Llunell, directora de l’Estruch Sabadell.

El festival és un punt de trobada d’estils, disciplines i procedències, en què conflueixen també artistes consagrats amb d’altres que comencen. “El més bonic és que hi ha moltes activitats i que es pot compartir tants tipus de dansa. Per nosaltres, els artistes d’aquí, compartir amb altres artistes de diferents disciplines és una oportunitat interessant”, ha comentat Arnau Pérez, ballarí i coreògraf.

Enguany, destaca el pes específic que té el flamenc, representat significativament amb noms com Rocío Molina o José Maldonado. Les peces d’aquí conviuen amb les estrangeres amb Pau Arans o la companyia belga Be Flat, que aposten per barrejar la dansa i el circ. L’objectiu de l’edició és destacar la suma de cultures diverses que conflueixen en el nostre país.

Els teatres públics tenen un pes important

Els escenaris dels diferents espectacles també s’amplien i es reforcen. En aquest sentit els organitzadors destaquen la forta implicació dels teatres públics, especialment de Barcelona. “En el cas de Barcelona, és molt important que hi participin els equipaments públics com el Mercat de les Flors, que ja fa una feina tot l’any, el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure. Sense ells diguem que no podríem accedir als espectacles de tan alt nivell”, destaca Cesc Casadesús, comissari de Dansa Metropolitana per Barcelona. Precisament el Mercat de les Flors acollirà dos dels espectacles més destacats dels que acull Barcelona, els del belga Jan Martens.

Però a banda de les grans produccions, també es duran a terme un centenar d’activitats gratuïtes en espais públics de les 12 ciutats que hi participen, com el celler modernista de Sant Cugat, l’espai de l’Escorxador de Badalona o el pati del MACBA a Barcelona. Totes aquestes activitats estan emmarcades dins el cicle confluències.

Barcelona acull prop d’un centenar d’espectacles del festival

El Dansa Metropolitana pretén ser un propulsor de la dansa arreu del territori però no oblida els equipaments culturals de Barcelona i en potencia també les possibilitats. Prop d’un centenar de propostes, un terç del total de la programació del festival, es podran veure a la ciutat. Equipaments culturals de tota mena participen en una edició més ambiciosa que mai que vol oferir el màxim d’espectacles “per triar i remenar, i moure’s pel territori”.