48 Open House BCN

El 48h Open House Barcelona 2022 torna el cap de setmana del 22 i 23 d’octubre a Barcelona i sis ciutats més de l’àrea metropolitana. En el cas de Barcelona, en aquesta 13a edició es podrà accedir a 126 edificis singulars de la ciutat que habitualment no estan oberts al públic, com la Fundació Julio Muñoz Ramonet, la Casa Tosquella, el Palau Montaner (Delegació del Govern), o el Col·legi Notarial de Catalunya.

Aquest any, el festival posa el focus en els oficis que complementen el procés de creació d’un edifici. Així, a banda d’obrir portes d’espais singulars, els professionals i artesans que treballen amb els arquitectes compartiran els secrets de la seva feina. Entre les propostes hi ha espais d’innovació com l’Ateneu de Fabricació de Gràcia o les naus modernistes de l’Escola Josep Maria Jujol.

Els 10 millors espais de l’Open House del 2022

En aquesta 13a edició del 48h Open House BCN, destaquen 10 edificis que es podran visitar, alguns per primera vegada. Aquesta és la llista dels 10 espais més destacats del festival d’arquitectura de Barcelona:

1. Col·legi Notarial de Catalunya

És un edifici protegit com a Bé Cultural d’Interès Local. Situat al carrer del Carme, 84, el col·legi va ser construït el 1880 per l’arquitecte Leandre Albareda. Es tracta d’un edifici de planta rectangular, planta baixa i dos pisos amb un gran portal de mig punt a la façana. L’edifici va ser ampliat el 1929 i després, l’any 1992 es van ampliar els arxius, i estableix un diàleg entre allò clàssic i la modernitat.

Visites: Diumenge 23 d’octubre, de 10 a 19 h.

2. Palau Montaner (Delegació del Govern)

És un edifici modernista situat al carrer de Mallorca, 278. El va començar a construir el 1889 l’arquitecte Josep Domènech i Estapà, però una mica després es va fer càrrec de les obres Lluís Domènech i Montaner, que es va encarregar de la part decorativa i els acabats. Es tracta d’un palauet de dues plantes i golfes, de caràcter noble i sumptuós.

Visites: Dissabte 22 d’octubre, de 10 a 19 h. Cal inscripció prèvia.

3. Fundació Julio Muñoz Ramonet

Aquesta finca, que ha estat tancada durant anys i sense poder-se visitar, es manté pràcticament intacta de quan Sant Gervasi de Cassoles era un nucli de cases unifamiliars envoltades de jardí, conserva la casa principal, una torre i el jardí originals. La casa principal té un aspecte noble, entre modernista i classicista. Els jardins eren la única part de la fina que, fins ara, havien estat oberts al públic.

Visites: Dissabte 22 d’octubre i diumenge 23 d’octubre, de 10 a 19 h.

4. Casa Tosquella

És una torre d’estiueig del 1889, reformada per l’arquitecte Eduard M. Balcells el 1906 amb una barreja d’influència neoàrab i tradició catalana, tot i que es considera d’estil modernista. Actualment, està previst que es converteixi en un casal per a la gent gran.

Visites: Dissabte 22 d’octubre i diumenge 23 d’octubre, de 10 a 19 h.

5. Torre Mafre

La Torre Mapfre és un gratacels més alts de l’estat espanyol i el primer de Catalunya, juntament amb l’Hotel Arts, situat al costat. Va ser construït l’any 1992 amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona. De fet, les dues torres es van convertir en un emblema de la remodelació urbanística de la ciutat. L’edifici té 43 plantes i 154 metres d’altura.

Visites: Dissabte 22 d’octubre, de 10 a 19 h. Cal inscripció prèvia.

6. Oficines de la Casa de les Punxes

Visita a les oficines de la Casa de les Punxes. Es tracta d’un espai de tres plantes. A la planta baixa s’hi ubica el lobby amb una zona de treball flexible; a la segona planta, l’”office” (amb oficines privades i espai de cotreball); i a la tercera planta, la terrassa.

Visites: Dissabte 22 d’octubre, de les 10 a les 19 h

Despatx del coworking instal·lat a la Casa de les Punxes
Despatx del cotreball instal·lat a la Casa de les Punxes

7. Oficines de l’edifici Colom

Visita a les oficines situades a les plantes 15, 23 i 24 de l’edifici Colom a l’avinguda de les Drassanes, 6. L’espai té una terrassa espectacular amb vistes panoràmiques de Barcelona.

Visites: Diumenge 23 d’octubre, de 10 a 19 h

8. Ateneu la Bòbila i plaça de Sóller

Descoberta del projecte de reforma i ampliació de l’Ateneu la Bòbila i la reurbanització del parc de la plaça de Sóller, al barri de Porta.

Visites: Diumenge 23 d’octubre, de 10 a 19 h

9. Escola la Mar Bella

L’Escola la Mar Bella ha estrenat instal·lacions a la plaça de Sant Bernat Calbó, al Poblenou. El projecte ha utilitzat solucions senzilles (amb formigó, fusta, tendals enrotllables tèxtils…). Energèticament, a més, l’edifici té un consum gairebé nul.

Visites: Dissabte 22 d’octubre, de 10 a 19 h

10. Residència d’estudiants Pedralbes

Es tracta d’un projecte, encara en fase de construcció, d’una residència d’estudiants a l’avinguda d’Esplugues.

Visites: Dissabte 22 d’octubre, de 15 a 19 h