En poc més d’un any i mig, la plaça de Sóller ha canviat l’aspecte per convertir-se en un nou parc més obert als carrers laterals. La zona s’ha transformat en un gran espai verd amb més de 100 arbres nous i nova vegetació que s’han distribuït per tota la plaça.

Un element clau per a l’obertura de la plaça ha estat la supressió dels porxos laterals. De l’antic espai s’ha conservat el llac, situat just al costat del futur edifici renovat de l’Ateneu la Bòbila, encara en obres.

Resultat d’un procés participatiu

La nova plaça recull la proposta guanyadora del concurs d’idees i d’un procés participatiu fet amb el veïnat, entitats i infants de l’Escola Palma de Mallorca, fet al 2017.  L’espai disposa de diverses zones d’estada i nou mobiliari urbà, àrees de jocs infantils i aparells de gimnàstica per a gent gran, una àrea d’esbarjo per a gossos i un espai de relació tipus àgora on es podran organitzar esdeveniments.

“És tot un conjunt d’activitats que permet que l’ús sigui molt divers, molt intergeneracional i que inciti a la convivència, que és un element que és molt important perquè aquest parc en aquests moments relliga molt bé el barri —explica Xavier Marcé, regidor de Nou Barris—. Ha canviat en bona part la seva dimensió, d’una plaça més dura, poc propositiva, per entendre’ns, a un espai que jo crec que és radicalment propositiu”.

Millora de l’accessibilitat

L’eliminació dels porxos laterals ha eliminat amagatalls i barreres visuals entre banda i banda de la plaça a favor d’un espai integrat a la trama urbana del barri. A més, s’està creant una plataforma única nova al carrer de l’Estudiant, s’han creat rampes adaptades d’accés a la plaça i s’estan renovant les escales que connecten la plaça de Sóller amb el passeig de la Ciutat de Mallorca. Diversos camins nous creuen ara la plaça de banda a banda i la connecten amb els equipaments de la zona.

Recta final de l’Ateneu la Bòbila

L’ampliació de l’Ateneu la Bòbila s’està fent en paral·lel a la reforma de la plaça de Sóller, amb l’objectiu de convertir la zona en un punt de referència pel barri de Porta. “Estarà acabat l’any que ve i també li dona un final a la plaça d’ús cívic realment notable. I des d’aquest punt de vista jo crec que ens permetrà disposar d’un espai d’un ús social magnífic”, afirma Marcé. A més, es preveu la incorporació de vegetació a l’edifici mitjançant una pèrgola amb plantes enfiladisses que ajudaran a integrar-lo amb la plaça.

L’Ateneu la Bòbila va tancar la primavera del 2019 per iniciar les obres i les entitats que el dinamitzaven es van traslladar en espera d’estrenar el nou equipament, a diversos espais provisionals del barri, com ara la seu de l’Associació de Veïns Porta, el Casal de Gent Gran Casa Nostra, el local de l’associació AFEM, l’escola Palma de Mallorca i l’antiga escola Deià.