Tot a punt per a l’estrena de ‘La gata perduda’, la primera òpera comunitària que es fa al Gran Teatre del Liceu. Al foyer del teatre, convertit en un immens camerino, 300 cantaires buscaven als penjadors les peces que llueixen en la producció. Són de les 11 formacions corals diferents que configuren el Cor del Raval, autèntic protagonista d’aquest muntatge. Són corals de gòspel, clàssica o, fins i tot, de música moderna.
A ‘La gata perduda’, amb llibret de Victòria Szpunberg, la música té la base en l’orquestra simfònica (la del Conservatori del Liceu), tot i que hi ha pinzellades de rumba, hip-hop o heavy en moments puntuals. “He utilitzat estils de períodes concrets de l’àmbit operístic, tant del belcantisme com de l’heroisme romàntic, però també hi ha un diàleg amb elements populars”, explica Arnau Tordera, compositor de l’òpera i líder del grup Obeses.
El Raval contra el magnat especulador
El llibret de Szpunberg es basa en realitats del barri del Raval, perquè va fer tot un procés d’entrevistes amb entitats i veïns. Tanmateix, la trama no està exempta de la fantasia i els girs surrealistes que sovintegen en l’òpera. Pau Armengol encarna el magnat, un personatge que viu al Tibidabo i vol convertir el Raval en una mena de parc temàtic, concretament del Barça. Contracta tres investigadors força estrafolaris (Joan Sáez, Rocío Martínez i Marta Infante) perquè trobin el ‘Gat’, de Botero, que ha desaparegut del Raval, però en realitat amaga intencions més fosques.
L’antagonista del magnat és el barri, la gent que se l’estima i el vol preservar de l’especulació. El cor té, justament per això, un gran protagonisme. “Segurament és una de les poques òperes on el cor és veritablement un dels protagonistes”, afirma Tordera. Són també solistes de l’òpera Albert Casals, Óscar Peñarroya i Dianne Ico.
De la direcció musical se n’encarrega Alfons Reverté i de l’escènica, Ricard Soler Mallol. Adrià Pinar ha realitzat l’escenografia i el vestuari porta el segell de Montse Amenós, confeccionat per Dona Kolors i Top Manta, dos projectes socials sorgits en el barri del Raval. I és que, en total, s’han implicat en el muntatge un miler de persones, el 83 % de les quals no són professionals.