El passat lluminós de l’Antiga Cereria Lluís Codina (1825-2016) és tan sols un record, ja no s’hi venen espelmes. El reportatge enregistrat per betevé el 2015 és un testimoni únic d’aquest establiment emblemàtic que ha passat a la història del teixit comercial de Barcelona. La botiga va abaixar definitivament la persiana el 2016 després de 191 anys entre ciris i llànties. La família Carrera i Vives va fer un concurs de creditors davant la impossibilitat de mantenir un negoci deficitari, originat en part per l’augment del lloguer el 2014. L’establiment va reobrir el 2017 com a sabateria amb la família Mas i conserva el mobiliari de principis del segle XIX i també l’obrador.

La joia: l’antic obrador

El subsol de la Cereria Lluís Codina conservava les restes de l’antic obrador, on es fabricaven els ciris de forma artesanal fins a la dècada del 1950, aproximadament. Un espai únic on veure la nòria, el noc i els blens necessaris per engreixar les espelmes.

 

Els orígens

Els orígens de la cereria es remunten al 1825, quan Vicenç Marrugat va obrir el taller on es feien els ciris de forma artesana. Va ser la nissaga dels Codina, fabricants d’espelmes de Mataró, la que va donar renom a l’establiment durant tres generacions. El 1995 va passar a mans dels Carrera (familiars de l’últim descendent dels Codina), que van mantenir oberta la cereria fins al 2016, mantenint l’interior i la maquinària per fabricar els ciris amb el quals havien arribat a treballar una vintena d’artesans.

Espardenyes en lloc d’espelmes

El 2017 la botiga va reobrir com a espardenyeria. La família Mas va reformar el local mantenint i recuperant els elements patrimonials de l’antiga cereria, com els aparadors, el rètol exterior, el vidre gravat a l’àcid de la porta d’entrada, el taulell, les prestatgeries tancades de fusta (que tornen a lluir  el seu color original), el terra i la lluminària. Una obertura feta al terra de l’entrada de l’establiment permet veure alguns dels elements utilitzats en l’antic obrador de la cereria, que també s’ha conservat. L’establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics.