La llibreria antiquària Comellas ha tancat un capítol important de la seva autobiografia. A finals del 2019 va deixar l’emplaçament privilegiat que l’havia acollida des del 2001, en un pis modernista de la cantonada de la rambla de Catalunya amb la Gran via, on es respirava l’olor d’una biblioteca antiga, escenari perfecte per a la seva especialitat: llibres, documents i manuscrits d’entre els segles XV i XIX. El Julien Comellas, segona generació de llibreters antiquaris, havia triat el pis perquè tenia “un ambient de novel·la”, ideal per allotjar-hi obres antigues. Un pis amb les motllures de guix a les parets, el terra de mosaic i una tribuna amb vista que un equip de betevé va visitar l’abril del 2013.

Llibres rars fins al segle XIX

La llibreria està especialitzada en llibres rars, “aquells difícils de trobar”, apunta el Julien. Llibres “amb un significat o un valor històric o intel·lectual”. Per exemple, el manuscrit del segle XIX “d’un alquimisa català de Girona que hi va fer uns dibuixos estranys”, o una primera edició de l”Atlàntida’ de Verdaguer, exemplars únics amb un recorregut particular, com també un llibre del segle XVI d’arquitectura, imprès a París el 1555.

Peces de museu

Els exemplars que descansen en aquesta llibreria única són anteriors al segle XX. Entre les joies que estan a la venda hi ha alguns volums de dimensions extraordinàries, amb gravats dels déus i els emperadors romans i també rareses de dimensions gairebé minúscules: llibres amb poemes que antigament es regalaven a les dones, amb un mirallet a l’interior i una enquadernació brodada “molt bonica”, explica el Julien. També es pot admirar a les seves prestatgeries una col·lecció de llibres d’oftalmologia formada per 650 volums, una “peça única al mercat que segurament acabarà a algun museu o alguna gran institució”.

El futur a peu de carrer

Actualment, la Llibreria Comellas s’ubica en un local a peu de carrer al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou (c. Buenaventura Muñoz, 8), on s’ha perdut l’encant modernista, però s’hi segueixen trobant llibres antics, rareses úniques en espera que algun bibliòfil fullegi les seves pàgines. El Julien Comellas afronta el futur amb un cert desencís, decebut perquè l’ambient cultural de Barcelona ha decaigut molt respecte de l’avantguardisme que hi havia fa 15 anys. “No tinc públic” a la ciutat, afirma. “Tenim un blog en quatre idiomes, i al català només hi ha un home que hi participa. Hi ha un desinterès total pels llibres antics”. És un període complicat que també viuen els galeristes barcelonins, comenta, convençut que la projecció cultural, geogràfica i econòmica de Barcelona “ha passat a la història”. Ara, mentre dura el confinament obligat a causa del coronavirus, reconeix que “l’expectativa és sobreviure“.