“Volem compartir amb tu que la teva sang s’ha utilitzat avui en un hospital de Catalunya.” Aquest és el missatge que rebran al mòbil els donants del Banc de Sang que es descarreguin la nova aplicació per a mòbils que està desenvolupant aquesta institució. De moment, l’app es troba en fase pilot, però un dels objectius és que serveixi per millorar i apropar la relació amb el donant, a qui s’avisarà, per exemple, quan s’utilitza la seva sang. L’aplicació, que s’ha presentat avui en el marc del Mobile World Congress, també vol facilitat la feina als donants i convertir en mòbils -és a dir, que es puguin fer des de casa o des del carrer- alguns dels procediments administratius actuals, com omplir el qüestionari de donació.

A més, l’aplicació també permetrà incorporar la geolocalització per avisar els usuaris de campanyes properes o alertar-los de possibles baixades en les reserves de sang o de dèficits concrets d’algun tipus de sang. La intenció és que l’aplicació pugui ser una realitat d’aquí a sis mesos. Actualment a Catalunya hi ha 200.000 donants en actiu i més d’un milió de persones a la base històrica del Banc de Sang.

El precedent, l’app del 061

Avui també s’ha fet balanç d’una altra aplicació relacionada amb la salut, l’aplicació del 061. En sis mesos que fa que està en funcionament ja se l’han descarregada 30.000 usuaris, pocs si és té en compte que aquesta aplicació “et pot salvar la vida“, com assegura Joan Olivé, responsable del Servei d’Emergències Mèdiques. La intenció ara és donar-la a conèixer entre els ciutadans. L’app del 061 permet geolocalitzar el pacient que fa la consulta, l’accés a la història mèdica, rebre consells de salut o veure quins centres d’atenció primària hi ha més propers.