El Mobile World Congress (MWC) més multitudinari ha obert portes aquest dilluns, esperant rebre 90.000 assistents de 201 països i 2.000 empreses expositores, entre les quals un centenar de catalanes, que fins dijous convertiran el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona en el centre mundial de la indústria de la telefonia mòbil. Aquest dilluns hi haurà dues de les conferències més esperades: el responsable d’Android a Google, Sundar Pichai, i el fundador de Facebook, Marc Zuckerberg, que repeteix presència al congrés. L’expectació per l’esdeveniment és tan gran que diverses companyies, com Samsung, Huawei o HTC, s’han avançat a la inauguració oficial del MWC i van presentar les novetats.

Aquest diumenge diverses companyies van avançar-se al congrés organitzant activitats paral·leles per presentar les respectives novetats. És el cas de Samsung, que va presentar el seu telèfon intel·ligent Samsung S6, i HTC, que va mostrar el nou HTC One M9. També van organitzar esdeveniments Huawei, Vodafone, Nokia, Alcatel, Mozilla, Telefónica i Acer.

Després del sopar de benvinguda institucional d’aquest diumenge al vespre al Palau de Pedralbes, aquest dilluns les autoritats aniran al recinte firal de Gran Via per realitzar la inauguració oficial. Hi participaran, entre d’altres, el rei Felip VI; el president de la Generalitat, Artur Mas, i el ministre d’Indústria, José Manuel Soria.

El MWC oferirà les principals novetats de la tecnologia mòbil en 100.000 metres quadrats nets d’exposició de la Fira de Barcelona, encapçalats per les principals firmes del sector: Ericsson, Nokia, Huawei, Sony, Samsung, Microsoft, Qualcomm, Facebook, Intel i ZTE. Un dels trets distintius del MWC és el nivell dels participants. La meitat dels congressistes són alts directius de les principals empreses de la telefonia mòbil en àmbit mundial.

El congrés generarà un impacte econòmic estimat de 436 milions d’euros, que arriben als 3.000 milions si tenim en compte les deu edicions del MWC que ha acollit Barcelona. L’esdeveniment també generarà 12.672 llocs de treball temporal, que s’eleven a 75.000 després d’una dècada d’activitat a la ciutat.

Presència dels directius més influents del sector

Un any més, el MWC acollirà conferències dels directius i emprenedors més destacats i influents del sector de la telefonia mòbil i internet. És el cas del conseller delegat i fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, que repetirà presència de 2014. També participarà en el certament el vicepresident de Google i responsable de Chrome i Android, Sundar Pichai, o el cofundador i conseller delegat de Wikipedia, Jimmy Wales. Una altra presència destacada serà la presidenta executiva de Mozilla, Mitchell Baker.

4YFN

En la segona edició, el 4YFN preveu consolidar-se com un referent internacional de l’emprenedoria al sector de la telefonia mòbil. Aquest esdeveniment treballa sobre tres eixos temàtics alineats amb les últimes tendències en mobilitat i innovació i abordarà els temes relacionats amb tecnologies disruptives (2 de març), l’Internet of Things (3 de març) i els mitjans de comunicació digitals (4 de març). El saló acollirà ponències d’experts com Patrick de Laive, cofundador de The Next Web, Martin Varsvasky, CEO de FON, l’inventor Pablos Holman, o Mike Butcher, editor en cap de Techcrunch.

Transport i logística

Una de les novetats logístiques del MWC15 és la instal·lació de dues passarel·les elevades construïdes específicament per al congrés amb l’objectiu de garantir l’accés fluid de congressistes al recinte. El primer pont està situat sobre el carrer de les Ciències de l’Hospitalet, mentre que el segon s’ubica a l’avinguda de Joan Carles I d’aquesta localitat, principals circuits d’accés al Hall Europa, l’entrada principal del recinte de Gran Via.

A banda, els congressistes podran desplaçar-se al recinte de Gran Via a través de la Línia 8 dels FGC, en espera que el 2016 la Línia 9 de metro uneixi l’aeroport del Prat amb l’espai firal i el centre de Barcelona. Els participants també disposaran del servei de taxi o dels autobusos urbans de la capital catalana, que enguany no han amenaçat amb vagues durant el MWC, com ha passat en edicions anteriors.

Hotels amb plena ocupació

Abans de l’inici del congrés, ja hi ha unes 26.300 habitacions bloquejades en hotels, fet que suposa aproximadament un 3% més que el 2014. De fet, els establiments hotelers de la capital catalana registraran plena ocupació durant el MWC, especialment dimarts i el dimecres, quan hi ha més activitat, mentre que tindran una ocupació superior al 90%-95% dilluns i dijous. La demanda d’allotjament s’estén als apartaments turístics i als hotels de les comarques de l’entorn metropolità, que registraran una ocupació del 70%-80%.