Ha estat una posada en escena espectacular, per convèncer a tothom de la revolució del seu darrer telèfon. Com ja va fer l'any passat, la companyia sud-coreana ha donat el tret de sortida al congrés de telefonia mòbil, en aquesta ocasió amb el Samsung Galaxy 6. Entre les moltes novetats, la possibilitat de carregar-lo sense fils, és a dir, sense el carregador clàssic, i mitjançant unes taules especials. També incorpora una pantalla corba de materials molt resistents i una qualitat d'imatge i potència de processador que encara no s'han vist en el mercat. "Més enllà d'aquesta novetat de Samsung, i tot i ser el congrés de la telefonia mòbil, aquests dies les mirades estaran posades en l'anomenada Internet de les coses, és a dir, en tot tipus d'aparells amb connexió a la xarxa. Si l'any passat els protagonistes eren les polseres i els rellotges amb Internet, ara se centren en ulleres de realitat virtual, que ofereixen escenaris en tres dimensions on ja es pot interactuar. I el que també agafa força és l'àmbit de la llar connectada. És el cas d'un termostat de Google que permet estalviar energia en la calefacció i l'aire condicionat, o un projecte català, que si s'aconsegueix comercialitzar, gestionarà les feines domèstiques i les despeses familiars. Tot plegat estarà condicionat per la capacitat de la xarxa, i per això, l'altre focus d'atenció serà ja el 5G, de moment experimental.
La vigília de la inauguració del Mobile World Congress (MWC), algunes grans marques de mòbils ja han fet a Barcelona la presentació mundial dels seus nous terminals. L’acte més important i multitudinari l’ha organitzat Samsung al Centre de Convencions Internacional del Fòrum, on ha revelat el disseny i les característiques dels seus nous Galaxy S6: una pantalla doblement corbada, carcasses d’alumini brillants i la gran novetat de poder-los carregar sense endollar-los. La bateria dura més i asseguren que les càmeres fan imatges molt millors que les del seu competidor directe, l’iPhone 6. El fabricant taiwanès HTC ha anunciat una nova versió del seu One M9: duu una pantalla de cinc polzades i una càmera de 20 megapíxels. Alcatel OneTouch ha presentat l’Idol 3, un “smartphone” de caire més juvenil del qual destaca la potència dels altaveus i que és “totalment reversible”, és a dir, que no té part de dalt ni de baix.
Des de l’any passat, tots els nous “smartphones” es presenten acompanyats dels corresponents rellotges i polseres, que funcionen totalment sincronitzats amb el mòbil i, a més, enregistren les pulsacions i el moviment de qui els duu. És la moda dels “wearables” o dispositius portables, que en el Mobile d’aquest any tornarà a intentar imposar-se com a tendència, tot i que des que van aparèixer l’any passat només han arribat a ser útils per als atletes que necessiten monitoritzar la seva activitat física. En tot cas, Samsung acompanya el Galaxy amb el rellotge Gear, HTC amb el nou Re Grip amb localització per GPS per enregistrar la ruta i Huawei també ha presentat la vigília del la inauguració una nova gamma de portables que inclou el rellotge i diversos auriculars .
L’altre complement imprescindible dels grans “smarphones” sembla que seran les “ulleres” de realitat virtual, especialment útils per a videojocs. Samsung n’ha presentat unes amb el nom de Gear VR, que funcionen encaixant-hi el Galaxy. HTC també ha anunciat que entra en la batalla per la realitat virtual amb el casc Re Viu, que arribarà al mercat abans que acabi l’any.
Moltes més coses connectades
A banda de la diversificació de dispositius que posen al nostre abast els fabricants de mòbils, els experts anuncien que en aquest Mobile veurem moltes altres coses de la nostra vida diària connectades a través d’Internet per tal d’oferir tota mena de prestacions. Des del raspall de dents que registra com i quan ens les rentem fins als cotxes que busquen automàticament la ruta o l’aparcament, fan sonar la música que tenim emmagatzemada al mòbil o contacten amb els serveis d’emergència. La Internet de les coses, de què es parla des de fa anys sembla que podria començar a fer-se realitat a partir d’aquesta edició del MWC, amb les tecnologies mòbils.
Faltarà per veure quin paper hi tindran els operadors a l’hora de convertir en ofertes comercials aquestes tecnologies. De moment els seus esforços s’adrecen més a convertir en un únic producte tota la connectivitat que ofereixen en forma de telefonia fixa, mòbil i Internet, afegint-hi a més la televisió i els continguts de pagament. És el que anomenen “triple play” o “quad play”. Els analistes del sector creuen que la Internet de les coses avançarà sobretot quan els serveis addicionals que pot oferir la Internet de les coses s’integrin en aquesta oferta. Tecnològicament, a banda d’equipar amb sensors i xips pràcticament qualsevol objecte imaginable, en aquest Mobile es presenta un nou protocol de comunicacions anomenat WebRTC, que permetrà que els objectes es comuniquin directament entre ells, sense connectar-se a servidors.
Cap a la 5G
A les darreres edicions del MWC, el futur de la telefonia mòbil eren les xarxes 4G o de quarta generació. Aquestes xarxes s’estan desplegant o ja en funcionament a tots els països desenvolupats, així que el progrés constant porta a parlar ja del 5G. És encara experimental, però la setmana passada uns científics britànics van arribar a transmetre un terabyte en un segon. En diverses sessions d’aquest congrés es començarà a concretar com les noves xarxes ultraràpides podrien arribar a fer-se realitat. Però de moment els més interessats són els proveïdors tecnològics que les instal·len, com Ericsson o Huawei, perquè els operadors encara han d’acabar de desplegar i sobretot rendibilitzar les xarxes actuals.
Per fer-ho, de ben segur que tornaran a reclamar que les grans empreses d’Internet els ajudin a pagar les xarxes. Però no és això precisament en el que pensen Google o Facebook. Com a mínim allà on ja estan desplegades. El cap de Facebook, Mark Zuckerberg, que enguany torna a ser l’estrella del programa de conferències del MWC, compareixerà acompanyat dels dels operadors Millicom, Telenor i Airtel Africa per parlar, sobretot, del projecte Internet.org, que vol oferir accés gratuït en països en vies de desenvolupament perquè tothom es pugui connectar a serveis bàsics com Facebook o la Viquipèdia. Altres ponents destacats del programa de conferències són Sundar Pichai, vicepresident de Google per a Android i Chrome; el fundador de Viquipèdia, Jimmy Wales; i Tom Wheeler, president de la Federal Communications Commission (FCC) dels Estats Units, que explicarà la regulació en marxa per garantir la neutralitat de la xarxa.
Més enllà de xarxes i dispositius, el que més ha fet créixer durant els darrers anys allò que s’anomena “l’ecosistema mòbil” són les aplicacions. Els creadors són empreses molt més petites que els fabricants o els operadors i, per això, no tenen estands tan grans a la fira. Però cada cop són més. N’arriben des d’arreu del món, però també n’hi ha moltes de catalanes. Aquest dilluns moltes pujaran a l’escenari de l’Apolo, on es lliuraran els Mobile Premier Awards. Entre els centenars que s’hi han presentat, n’hi ha cada cop més jocs per a mòbils, aplicacions relacionades amb la salut i també eines per a l’educació. Però també tota mena de serveis quotidians relacionats amb la mobilitat o el comerç. Són bàsics per al funcionament d’aquests serveis els sistemes de pagament a través del mòbil, sobre els quals també s’esperen algunes novetats en aquest Mobile World Congress.