T’agrada veure imatges a vista d’ocell? Vols descobrir com era Barcelona anys enrere? Doncs ara, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha engegat una aplicació que permet veure a vista d’ocell l’evolució històrica de Catalunya des del 1945 fins a l’actualitat.

El mapa interactiu que ha impulsat l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya permet comparar les imatges actuals de la ciutat de Barcelona amb la d’anys enrere. Per exemple, deixa situar paral·lelament les ortofotografies d’un punt concret escollint els anys que us interessin.

És tan senzill com introduir el nom de la localitat que es vol consultar. Aleshores apareixen dues fotografies aèries del lloc, una del 1945 en amunt i l’altre la més actual. Un cop localitzat el punt que t’interessa, pots moure pel mapa desplaçant el ratolí i així anar explorar el territori.

L’aplicació permet comparar les imatges a vista d’ocells des del 1945 fins a l’actualitat. Les més antigues són imatges històriques en blanc i negre del 1945 i del 1956. A partir del 1983 fins al 2008, es poden trobar imatges anuals, encara que algunes són parcials. A partir del 2009, hi ha fotografies disponibles de tot Catalunya. També hi ha l’opció de comparar les fotografies  amb un mapa topogràfic.

L’eina pot resultar molt útil en àmbits tècnics com l’urbanisme, la història o la gestió del territori, ja que es basa en dades oficials.