Som conscients de qui té el control de les nostres dades? Sabem com protegir-les d’atacs externs? Amb l’allau d’innovacions tecnològiques en els últims anys, l’impuls de les anomenades ciutats intel·ligents o la internet de les coses, experts en ciberseguretat veuen imperatiu treballar per minimitzar la informació que es recapta de l’usuari i també assessorar tant institucions com empreses. Precisament per això, neix Cybercat, el primer centre de recerca català que es dedica a investigar en el camp de la ciberseguretat i a traçar estratègies que puguin ser aplicables a la vida quotidiana.

Cybercat reuneix set grups de recerca catalans que treballen conjuntament des de fa anys però que veuen la necessiten d’unir esforços amb aquest centre de recerca per visualitzar la seva feina i aconseguir finançament per millorar la ciberseguretat. Hi treballaran un centenar d’investigadors provinents de sis universitats catalanes: URV, UOC, UdL, UPC, UPF i UAB. Això sí, ho faran des dels seus centres universitaris, comunicant-se de manera virtual, perquè el Cybercat no tindrà seu física.

Alguns exemples de les línies de recerca en què estan treballant és la privadesa en la internet de les coses, en els cotxes connectats o en les ciutats intel·ligents. El director en funcions de Cybercat, Josep Domingo-Ferrer, ha explicat que part de les seves fonts de recerca venen d’empreses i ha fet un toc d’alerta a les institucions perquè “es posin les piles” a invertir en ciberseguretat.

Ha recordat la polèmica sobre les últimes eleccions dels EUA, en què l’empresa Cambridge Analytica suposadament va utilitzar de manera il·legal les dades de 87 milions d’usuaris a la xarxa, fet que hauria afavorit la victòria de Donald Trump.