Aquest dissabte es posa el punt final la 16a edició de la Fira Recerca en Directe. Durant tota la setmana, 75 investigadors d’onze centres de recerca de Catalunya han traslladat els seus laboratoris al CosmoCaixa per convidar la ciutadania a participar en els seus projectes. La fira ha comptat aquest últim dia amb la participació de diferents actors de la sèrie ‘Merlí’, de TV3, entre ells, Francesc Orella, que interpretava el carismàtic professor de filosofia.

L’actor Francesc Orella ha impartit al CosmoCaixa una classe inèdita i oberta a tothom per debatre aspectes transcendentals de la recerca científica des de la perspectiva del personatge Merlí de la sèrie de televisió. Al llarg de la classe ha comptat amb l’ajuda de dos dels seus “alumnes”, Elisabeth Casanovas i Iñaki Mur, que interpretaven la Tània i l’Oliver a la sèrie. Ha estat un dels actes més esperats pels joves, però no l’únic.

A més, durant tota la jornada els laboratoris d’investigació catalans han ofert una dotzena d’activitats ben diverses. Els visitants han pogut conèixer com els oòcits d’una granota ajuden a conèixer la regulació de la síntesi de proteïnes o observar per microscopi els mitocondris d’un mateix, extrets a partir d’un frotis bucal. Un altre espai molt destacat ha estat el que ha preparat un grup de recerca de la Universitat Ramon Llull. S’han encarregat d’apropar als assistents les noves tecnologies perquè puguin participar en la definició dels espais públics de Barcelona, com el cas de la superilles.

La fira vol ser una bona oportunitat perquè els joves estudiants puguin conversar amb investigadors d’àmbits molt diversos i resoldre enigmes científics mitjançant l’experimentació amb els instruments de laboratori amb què es fan els projectes de recerca. Durant aquests dies, aquells qui s’hi han acostat han pogut fer tot tipus d’investigacions, fer petits experiments interactuant amb els aparells dels laboratoris, formular-se preguntes i buscar respostes seguint les pautes del mètode científic.