Una de les casetes de l’Espai Benjamí, antigament una escola bressol, amaga un espai d’innovació digital compartit per dos dels centres referents en noves tecnologies situats a Nou Barris: l’Institut Tecnològic de Barcelona (ITB) i l’Escola Deià d’Art i Disseny. Es tracta d’una incubadora, un espai d’emprenedoria, on alumnes dels dos centres poden desenvolupar i llançar productes mentre hi fan les pràctiques. “Poden fer realitat els projectes en un entorn de treball similar a una “start-up”, afirma Meritxell Duran, coordinadora d’Innovació de l’ITB.

El districte de Nou Barris ha generat aquest espai d’innovació digital amb una inversió de 240.000 euros que ha servit sobretot per condicionar l’equipament adequadament. Amb una sala compartida per tots dos es pretén potenciar la col·laboració i, potser, fer algun projecte conjunt. “Representem dues vessants diferents d’un mateix àmbit, el dels videojocs. Nosaltres som la part més artística i ells, la vessant més tecnològica, així que es poden engegar sinèrgies“, afirma Marina Sanjuán, coordinadora dels projectes professionals del cicle Jocs i Realitat Virtual.

Un projecte de realitat immersiva i un videojoc accessible a l’Escola Deià

A l’Escola Deià d’Art i Disseny s’hi treballa amb dos equips, tutelats per dos exalumnes. “És una experiència molt enriquidora perquè tens la supervisió constant dels exalumnes. Ens ho prenem com un pas previ al món laboral, com si fos la nostra empresa”, afirma Noelia García, alumna de segon de Realitat Virtual a la Deià.

A l’espai d’innovació, l’equip de la Noelia treballa en l’adaptació d’una rondalla a la realitat immersiva amb ulleres 3D. “La idea és crear una biblioteca virtual d’experiències immersives i que després la gent de Nou Barris en pugui gaudir. Aquesta està adreçada a adolescents però volem fer-ne per a diverses edats”, explica Marina Sanjuán. El segon projecte és un videojoc accessible amb la intenció de llançar-lo al mercat.

La vaga de La Canadenca, en realitat augmentada

Braç a braç tres equips de l’Institut Tecnològic de Barcelona treballen en un projecte multiplataforma, un altre relacionat amb la ciberseguretat i una aplicació que traslladarà un llibre sobre la vaga de La Canadenca a la realitat augmentada. “Es podrà baixar l’aplicació i recórrer els punts on hi va haver alguna acció relacionada amb la vaga de La Canadenca pel centre de la ciutat. En cada indret es reproduirà una animació de les imatges del llibre en realitat augmentada”, explica Xavi Valverde, responsable de Realitat Augmentada de l’ITB.

En aquest cas, els alumnes tenen la guia dels professors del centre. “Però la interacció és diferent a la que hi ha a l’institut, és més de companys de feina, no de professor-alumne“, assegura Alan Roure, un dels alumnes que treballa en l’aplicació de realitat augmentada.