La transformació de l’edifici de Correus a Barcelona en un centre d’innovació digital va més lenta del que s’esperava. El Consorci de la Zona Franca (CZF), que s’ha d’encarregar de la rehabilitació, preveia començar les obres l’any passat per tenir l’edifici a punt el 2026. Però a hores d’ara, el calendari és incert. Segons han explicat fonts del Consorci, la causa de l’endarreriment és que no s’arriba a un acord amb Correus sobre el preu a pagar per quedar-se l’edifici i ser-ne el propietari.

En l’últim Consell de Barri del Gòtic, el gerent de Ciutat Vella, Fèlix Ortega, va admetre, quan els veïns li van preguntar, que “la possible propietat de l’edifici i un tema de valoracions” pel preu està fent demorar l’actuació prevista. Fonts municipals assenyalen a betevé que s’està treballant amb Correus (a través del Ministeri d’Hisenda) i el Consorci per recuperar les converses i poder tancar les condicions i els termes d’un acord, i que la voluntat de fer realitat el projecte “és ferma”.

Anunci en plena pandèmia

protocol usos edifici Correus
Jaume Collboni, Ada Colau, José Luis Ábalos i Pere Navarro van signar un protocol l’octubre del 2020

La reconversió de l’edifici de Correus es va presentar l’octubre del 2020 com una oportunitat per dinamitzar el centre. L’aleshores alcaldessa, Ada Colau, el llavors ministre de Transports, José Luis Ábalos, i el vicepresident del CZF, Pere Navarro, van signar amb Jaume Collboni (aleshores primer tinent d’alcaldia) un protocol pel qual Correus es comprometia a cedir l’edifici al Consorci, que n’assumiria la rehabilitació i posada a punt.

Taxacions i pla urbanístic

Des d’aquella signatura, però, les coses han canviat. El Consorci ara prefereix comprar l’edifici per ser-ne el propietari i no rebre’l cedit per Correus amb un dret de superfície per 75 anys, com estava previst. Segons fonts del Consorci, l’empresa postal demana un preu (que no han volgut detallar) que queda molt lluny de la quantitat que estan disposats a pagar després de taxar fins a tres vegades l’edifici de via Laietana.

edifici Correus via Laietana

Enmig d’aquesta falta d’acord sobre el preu, a principis del 2023 l’Ajuntament va aprovar un Pla especial urbanístic per regular els usos de l’edifici en les noves funcions. El document detalla que la rehabilitació i adequació s’estima en uns 50 M € (a càrrec del Consorci) i que els treballs tenen una durada prevista de quatre anys.

Els usos de l’edifici

Un cop s’hagi fet la rehabilitació, l’edifici mantindrà una oficina de Correus a la planta baixa. El programa funcional preveu obrir una oficina de Barcelona Activa, el Barcelona International Welcome Desk (per captar inversions i talent internacional) i un espai expositiu per al sector digital. També hi haurà espais destinats per a equips d’investigació i innovació, i espais de formació per a joves. A més, es reserva un espai per a restauració, comerç i gimnàs.