La xef i divulgadora Carme Ruscalleda ho té clar. Si hi ha una cosa que diferencia els humans de la resta d’éssers vius és la cuina: “Som els únics animals que processem el que mengem”. Així ho ha explicat al programa ‘Terra Fèrtil’ de betevé en una entrevista en què s’ha mostrat convençuda que la cuina és tan rellevant per la nostra cultura “que queda poc perquè esdevingui matèria lectiva a les escoles”.

Figura incontestable de la cuina catalana contemporània, Ruscalleda va portar una carnisseria de Sant Pol de Mar a convertir-se en el Sant Pau, un dels restaurants més premiats de tot l’estat amb tres estrelles Michelin. Carme Ruscalleda ha fet bandera de la cuina local i del respecte per la tradició gastronòmica del Mediterrani. Amb aquests principis ha aconseguit fins a set estrelles, uns reconeixements que, diu, no han de comportar pressió afegida: “Jo crec que l’estrella t’arriba pel treball que fas, no pas per una estratègia per obtenir-la”.

Ruscalleda ha obert camí per a moltes generacions de xefs dones, tot i que, com diu sovint, ella no hagi tingut consciència de ser pionera de res: “Mai no m’he sentit Joana d’Arc”. Reconeix que a casa seva no va tenir la mateixa formació acadèmica que el seu germà però defensa que la societat ha avançat i, actualment, les dones poden fer allò que es proposin.

“Jo no seria pagesa”

En un moment en què la pagesia catalana està fent sentir les seves reivindicacions, Ruscalleda ha defensat la tasca d’agricultors i ramaders. Ha reconegut que, amb les condicions actuals, no seria pagesa. “Has de poder viure dignament i en relació preu qualitat d’allò que fas”, ha reflexionat. I això, creu, ara mateix no passa en el sector primari en què, sovint, “els productes arriben al mercat per sota del preu de producció”.

Sant Pol de Mar, Tòquio i ara… Barcelona

El nervi de Carme Ruscalleda la va dur a obrir una seu, durant gairebé 20 anys, del restaurant Sant Pau a Tòquio i, finalment, a ocupar-se del restaurant Moments de Barcelona amb el seu fill, el xef Raül Balam, situat a l’hotel Mandarin Oriental. Després de més de mig segle treballant, Ruscalleda no pensa en la retirada. “Quan vegi un desencís o que la passió decau, diré fins aquí i continuaré fent coses però amb un altre ritme”, ha explicat.