La indústria del videojoc ja genera més ingressos que la música i el cinema junts. I malgrat la popularitat d’aquest producte cultural, fins fa ben poc hi havia gran part de la població que no hi podia jugar perquè no eren accessibles a les seves necessitats, per exemple, auditives, visuals o de mobilitat. Però ara, la situació està canviant. Al ‘Plaça Tísner‘ n’hem parlat amb experts.

Ara les grans companyies es barallen per la discapacitat. Crec que han descobert que també tenim diners”
Enrique García Cortés, Fundació ONCE

La indústria canvia d’estratègia

El compromís progressiu del sector amb l’accessibilitat fa que ara gran títols Triple A com The Last of Us o Mortal Kombat estiguin pensats per a perfils de joc més diversos. “Ara les grans companyies es barallen per la discapacitat. Jo crec que han descobert que nosaltres també tenim diners“, comenta Enrique García Cortés, tècnic sènior de tecnologies accessibles a la Fundació ONCE.

Actualment ja existeixen mesures com comandaments adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, subtítols o àudio en 3D per a persones amb discapacitat auditiva o audiodescripció per a les persones invidents.

L’accessibilitat també s’aprèn

Cortés també és responsable del projecte Ga11y des d’on s’ha intentat omplir un buit d’informació que hi havia dins del sector amb la publicació del Llibre blanc de l’accessibilitat per a desenvolupadors de videojocs amb 61 mesures a implementar. El seu equip també assessora estudiants com els de l’Escola d’Art i Disseny Deià, a Nou Barris, que estan aprenent a crear videojocs més accessibles dins del projecte Playable.

Tu no pots saber com viuen els videojocs les persones amb discapacitat”
Oriol Vicente i Marrón, alumne

“Ells no es plantejaven que els seus jocs poguessin arribar a jugadors amb altres necessitats”, valora el seu professor, Jordi Mula Ferrer, coordinador de Gràfica audiovisual d’aquest centre. “Tu com a persona sense una discapacitat no pots saber com viuen els videojocs les persones amb discapacitat i és molt important tenir algú que et pugui fer veure quines parts no podrien jugar bé”, opina l’alumne Oriol Vicente i Marrón, coautor d”A non farming game’.

Tot i que les adaptacions que ara estan al seu abast com a estudiants són encara limitades, la llavor de l’accessibilitat ja està plantada en els que seran els desenvolupadors de videojocs del futur.

Un videojoc de conducció per a invidents

El perfil de visió nul·la és, segons els experts, el més complicat d’implementar. “Moltes empreses no saben ni que una persona invident pot utilitzar un ordinador o una consola”, es queixa Oriol Gómez Sentís. Ell és programador, jugador i persona invident. Fins fa poc només podia jugar a petits audiojocs creats per i per a persones cegues, però ara disposa de més opcions.

L’últim Forza Motorsport és el primer gran videojoc de conducció accessible per a visió nul·la. En el seu procés de creació han comptat amb l’assessorament d’una persona invident, Brandon Cole, que també ha col·laborat a The Last of Us, una altra gran fita de l’accessibilitat. “Si no hi ha una persona invident treballant-hi des del minut 0 és molt complicat“, apunta Gómez.

Moltes vegades quan estàs jugant i el teu personatge s’ha mogut ja no saps on ets”
Oriol Gómez Sentís, jugador i programador

En aquest videojoc, el més important són les indicacions sonores que permeten al jugador conèixer els límits de pista i també la descripció per veu de la dificultat dels revolts, segons si són més o menys tancats.

Tot i que els avenços estan sent molt significatius, cada videojoc té les seves particularitats i encara queda molt camí per arribar a una accessibilitat plena, ja que a diferència del cinema, els videojocs són interactius i plantegen múltiples possibilitats de joc que sovint s’escapen als lectors de pantalla o a l’audiodescripció de les escenes cinemàtiques: “Moltes vegades quan estàs jugant i el teu personatge s’ha mogut ja no saps on ets”.

Per mi ha sigut un objectiu: poder crear jocs que els altres puguin jugar”
Oriol Gómez Sentís, jugador i programador

Ell mateix contribueix a l’accessibilitat amb la creació de petits audiojocs per a mòbil i ordinador accessibles a persones invidents: “Per mi ha sigut no com un somni, però sí un objectiu: poder crear jocs que els altres puguin jugar“.