El servei d'internet i missatgeria de les Blackberry ha tornat a fallar poques hores després d'haver-se restablert. Milions d'usuaris d'Europa, el Pròxim Orient, l'Àfrica i alguns països de l'Amèrica Llatina s'han quedat sense internet. Des de les associacions de consumidors diuen que són els operadors mòbils els que hauran de compensar els clients i que, en tot cas, hauran de reclamar-ne les pèrdues a RIM, l'empresa creadora de Blackberry. RUBÉN SÁNCHEZ, secretari FACUA Catalunya "Segons la legislació, qui presta el servei és el responsable d'aplicar la bonificació. Per tant, les companyies haurien d'arribar a un acord amb Blackberry per poder donar aquesta compensació o fins i tot una de major si arriben a un acord". Blackberry ha demanat disculpes però encara no ha donat cap explicació per les avaries. Tampoc no saben quan podran arreglar-ho.

L’associació de consumidors Facua considera que les operadores de telefonia mòbil haurien d’abonar automàticament les compensacions als usuaris afectats en la factura corresponent al mes d’octubre. Als clients que paguen el servei d’accés a internet, les companyies els han de retornar la part proporcional dels dies que el client s’ha quedat sense connexió, de manera automàtica i sense que l’afectat hagi de reclamar, perquè l’avaria ha durat més de sis hores.

Facua ha instat l’empresa que fabrica les Blackberry, RIM (Research in Motion) que acordi amb les operadores de telefonia una indemnització “seriosa i raonable”.  Segons l’associació, els usuaris de Blackberry afectats per l’avaria han de rebre indemnitzacions de les companyies de telefonia, tot i que l’error s’hagi produït en el suport tècnic del fabricant. El motiu és que la normativa estableix compensacions quan es produeixen incidències d’aquest tipus. Així, tot i que l’avaria no ha estat a la xarxa, sinó en un servidor de l’empresa fabricant, la majoria dels usuaris de Blackberry han comprat el dispositiu a través de les compayies de telefonia mòbil. En conseqüència, les operadores (pel contracte que tenen amb els clients) han de responsabilitzar-se també d’aquest tipus d’errors.

La federació de consumidors adverteix que la indemintzació a la qual tenen dret els afectats és mínima, l’equivalent a la quota mensual prorratejada pel temps d’interrupció del servei. És a dir, si el preu és de 30 euros al mes per l’accés a internet, la compensació seria d’un euro per dia d’interrupció. Facua considera que és una quantitat ridícula i planteja la necessitat de canvis legals en la Carta de Drets de l’Usuari de Telecomunicacions perquè els clients es vegin realment compensats.

En menys de 48 hores s’han succeït els problemes per als usuaris de Blackberry. A dos quarts de dotze de dilluns va fallar el sistema i milions d’usuaris es van quedar sense servei. Aquest dimarts al matí, l’empresa fabricant (RIM) ha comunicat que tots els dispositius Blackberry funcionaven ja amb normalitat. Però cap a les dues del migdia, l’avaria ha tornat a repetir-se. El rebombori a les xarxes socials ha tornat a repetir-se avui: l’avaria del sistema d’accés a internet és especialment greu si tenim en compte que els telèfons mòbils s’utilitzen cada vegada menys per parlar i més per connectar-se a internet o comunicar-se a través d’aplicacions com ara Whatsapp.

Des de Blackberry no han explicat per quin motiu ha tornat a caure el sistema a Europa, Àfrica i l’Orient Mitjà. Tampoc no sembla que tinguin una previsió del temps que necessitaran per resoldre-ho. Les operadores de telefonia mòbil tampoc no poden donar més informació, i estan rebent milers de queixes dels usuaris.

La infraestructura de BlacBerry, que sempre s’ha considerat sòlida i segura, ha patit alguns problemes greus els darrers anys. El 2009, un error en el sistema va afectar a clients d’arreu del món. Pocs mesos després, els problemes es van fer extensibles al servei de correu als Estats Units, que va afectar als clients particulars i les empreses, però no a les multinacionals.