L'interior de la Sagrada Família ha estat un reclam sense precedents. Descobert amb la visita del papa, la basílica ha atret fins a l'agost una xifra rècord: gairebé 3,2 milions de visitants, un 38% més que en el mateix període de l'any passat. Per fer front a aquesta afluència massiva, la direcció potenciarà la compra d'entrades per internet amb una hora prefixada. En breu s'implantarà per a grups i, a principis de l'any vinent, per a tiquets individuals. L'objectiu: que a taquilla es venguin només el 10% d'entrades per reduir les cues a les voreres. XAVIER MIRALLES, director general de la Sagrada Família "Volem pacificar la zona del voltant del temple eliminant les cues del carrer. No és un repte fàcil, assumint que és el monument més visitat tant de Catalunya com d'Espanya". Més enllà dels canvis a l'interior, les obres de la basílica avancen. Al perfil de la Sagrada Família s'hi pot veure, des de lluny, una estructura de bastides que serviran per construir les torres centrals. Ara mateix estem a uns 80 metres d'altura. Sobre aquest punt, la Sagrada Família encara ha de créixer el doble. Des d'aquí ha de néixer la torre més alta, la de Jesús, de 170 metres. Estarà coronada per una gran creu amb capacitat per a unes 50 persones. Al seu voltant, hi haurà els quatre campanars dedicats als evangelistes. Queda pendent també la torre de Santa Maria, les sagristies i enllestir les façances de la Passió i de la Glòria. I a tot això, la gran pregunta: quan s'acabarà? JOAN RIGOL, president de la Junta Constructora de la Sagrada Família "Jo la idea que me n'he fet, i és purament subjectiva, és que entre 15 i 17 anys, això ho tindrem acabat. Si no hi ha res de nou, eh, perquè en una obra d'aquestes pot passar qualsevol cosa". Es compleixi o no aquesta intuïció, el que és cert que Rigol no ho veurà com a president de la Junta. Ha presentat la dimissió perquè diu que ha complert els objectius amb què va arribar. Serà al càrrec fins a finals de setembre.

A la roda de premsa anual per informar sobre les obres, els responsables de la Sagrada Família han anunciat la voluntat de potenciar la venda d’entrades per Internet. La intenció és distribuir entre el 85% i el 90% de les entrades a través de la xarxa. D’aquesta manera, es volen evitar les aglomeracions de visitants que, habitualment, es produeixen a l’entrada del temple i repartir les visites durant tot el dia.

El canvi d’estratègia respon també a l’augment de les visites.  Entre gener i agost d’aquest 2011, el temple ha rebut 3.197.075 visitants i ha superat per primera vegada els tres milions de persones. Això és un 38% més que en el mateix període de l’any passat.

Pel que fa a les obres, l’arquitecte en cap, Jordi Bonet, ha destacat que a l’abril s’acabarà la reparació de la cripta, afectada per un incendi a l’abril. Segons Bonet, aquest mes de setembre han començat les obres de l’edifici de la sagristia i, a finals d’any, estarà col·locada la primera vidriera dels finestrals de la nau principal. El projecte més important, però, és la construcció de les sis torres centrals, de les quals cinc ja s’han començat.

Rigol deixa la presidència

A la mateixa roda de premsa, el president de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Joan Rigol, ha anunciat que deixarà el càrrec a finals d’aquest mes de setembre. Rigol ha dit que considera complerts els seus objectius i ha augurat que la basílica estarà acabada en 15 o 17 anys.