Aquest és el web que avui s'ha posat en línia. És la versió espanyola del principal venedor global de llibres i discos per Internet. Van començar l'any 95 als Estats Units i fa anys que venen productes culturals i d'oci a usuaris d'arreu del món. Però des d'avui els internautes també podran comprar-hi llibres editats a Espanya, també en català. No és el primer servei d'aquestes característiques al nostre país, però la potència del gegant Amazon espanta els competidors més directes: els llibreters. LLUÍS MORRAL, llibreria Laie "D'entrada és un gran gegant del món de la venda per correu, per dir-ho d'alguna manera. Per tant, sí, una mica de por hi és. És un magatzem de llibres. Nosaltres som una llibreria que seleccionem molt el fons que tenim, el que venem, i això fa que ara la gent també ens busqui precisament per això, per la selecció que tenim." En altres països, Amazon ha rebentat els preus dels llibres, però a Espanya els llibreters no poden aplicar més d'un 5% de descompte sobre el preu que fixa l'editor. Amazon ha de complir amb aquesta norma i, per tant, l'efecte de la seva entrada al nostre mercat no serà tan important. Però avui tothom s'ha llançat, com a mínim, a tafanejar el catàleg del nou web de venda no només de llibres sinó també de cinema, música i electrònica. Alguns usuaris lamenten que els mateixos videojocs són més cars que als webs d'Amazon en altres països, malgrat les despeses d'enviament. Pel que fa als llibres, els més venuts del primer dia són sobretot traduccions i edicions de butxaca. La venda per Internet ha viscut avui el seu particular Sant Jordi, ara, com diu aquest twitaire, és el moment de la lectura.

Les primeres compres a Amazon.es han estat uns auriculars i una edició en Blu-Ray de la saga de ‘Star Wars’. Amazon va començar venent llibres per Internet als Estats Units el 1995, però actualment també comercialitza a mig món discos de música, pel·lícules, videojocs, electrònica, joguines, rellotges i fins i tot petits electrodomèstics. A més, van ser pioners en la venda de llibres electrònics, mitjançant el seu propi dispositiu lector, el Kindle. Però de moment Amazon.es no vendrà ni “e-books” ni cap mena de producte en suport digital: aquesta àrea de negoci es reserva per a una segona fase de la seva implantació al nostre país.

El gran magatzem virtual

Ara com ara, als magatzems d’Amazon.es (que no es troben físicament a Espanya) hi ha dos milions i mig de llibres, entre els quals figuren més de 40.000 títols en català, a més de 130.000 DVD i 450.000 CD. La multinacional de la venda per Internet ha reunit tot aquest fons durant els darrers mesos, en què ha comprat l’estoc de diversos distribuidors i ha arribat a acords amb editors. Ara pot oferir-ne el lliurament en dos o tres dies a tota la península i les Balears. Els clients habituals que paguin una quota anual de 14,95 euros es beneficiaran gratuïtament d’aquests terminis en totes les seves compres.

De fet, per a tots els productes que ja es podien comprar des dels webs d’Amazon en altres països, el llançament d’Amazon.es comporta sobretot escurçar l’espera fins que els rebem a casa. Però alguns usuaris ja han detectat que, per al mateix producte, els preus no són necessàriament els mateixos als diferents webs d’Amazon, així que en alguns casos encara pot resultar interessant comprar al web del Regne Unit o a Amazon.com, fins i tot comptant amb unes despeses d’enviament més elevades. Quan es tracta de llibres, la legislació espanyola prohibeix vendre’ls per sota del preu que manca l’editor (com a molt es pot aplicar un descompte del 5%), mentre que en altres països el mercat és totalment lliure i Amazon pot arribar a vendre un volum per sota del preu de cost.

Amazon arriba a Espanya amb una plantilla d’un centenar de treballadors, la majoria dels quals provenen de la compra de la companyia BuyVip.