Intel·ligència artificial

(ACN) L’Eurocambra defensa posar límits a l’ús de la intel·ligència artificial (IA) per fer front als “riscos” que suposa per als drets humans i la democràcia. En un debat al ple abans que la cambra fixi la seva posició negociadora amb el Consell per tirar endavant una normativa sobre intel·ligència artificial, els eurodiputats han avisat que no es deixaran “influir” per grans empreses ni governs que busquin “descafeïnar” la norma.

“La intel·ligència artificial té riscos per a la democràcia dels nostres països. Batallarem per defensar aquest enfocament”, ha dit Brando Benifei, un dels ponents. Al seu torn, la vicepresidenta de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, ha defensat una normativa que creï “confiança” en la tecnologia i “serveixi l’ésser humà”.

El crit d’alerta dels experts

Aquest nou pas de l’Eurocambra arriba després que experts de tot el món hagin alertat de la necessitat de fer una pausa de sis mesos en el desenvolupament de l’IA per establir uns protocols de seguretat per a l’aplicació d’aquesta tecnologia. Un miler d’experts, entre els quals hi havia Elon Musk, un dels fundadors d’OpenAI, van signar una carta a finals de març en què recollien aquesta demanda.

En una escala més local, també aquí l’Ajuntament de Barcelona ha acollit la sessió constitutiva del Consell Assessor en Intel·ligència Artificial, Ètica i Drets Digitals. L’objectiu és vetllar perquè totes les polítiques públiques innovadores garanteixin en tot moment els drets digitals de les persones.