Un miler d’experts en intel·ligència artificial han publicat una carta per demanar que s’aturi el desenvolupament dels models d’intel·ligència artificial de sistemes més potents que chatgpt-4. Entre aquests experts hi ha Elon Musk, un dels fundadors d’OpenAi. També hi ha reputats directius d’empreses teconològiques com Steve Wozniak, d’Apple, i experts en intel·ligència artificial com Francesc Giralt, de la Universitat Rovira i Virgili o el director del Barcelona Supercomputing Center, Mateo Valero.

Aturar el desenvolupament de la IA durant un mínim de sis mesos

La carta reclama que durant un període mínim de sis mesos s’aturi el desenvolupament de les eines més potents d’intel·ligència artificial per valorar si és necessari que la IA substitueixi el paper dels humans en diferents tasques o fins i tot pugui “prendre el control de la civilització”. Segons els signants, aquesta pausa hauria de servir per establir uns protocols de seguretat per establir un marc de desenvolupament de la tecnologia lligada a la intel·ligència artificial.

La carta dels experts acaba amb aquesta reflexió: “La humanitat pot gaudir d’un futur pròsper amb la IA. Després d’haver aconseguit crear sistemes d’intel·ligència artificial potents, ara podem gaudir d’un ‘estiu de la IA’ en què recollim els fruits, dissenyem aquests sistemes per al clar benefici de tots i donem a la societat l’oportunitat d’adaptar-s’hi. La societat ha pausat altres tecnologies amb efectes potencialment catastròfics per a la mateixa societat. Podem fer-ho també aquí. Gaudim d’un llarg estiu de la IA, sense precipitar-nos cap a la tardor”.