A Yaiza Cumelles li van diagnosticar un limfoma quan tenia 21 anys, ara en té 30. Després de gairebé 10 anys de tractaments, entre els quals un trasplantament de medul·la òssia, s’ha vist discriminada i estigmatitzada sovint pel fet de tenir càncer. “M’havien trucat moltes vegades per vendre’m una assegurança de vida i quan explicava que tenia càncer directament em penjaven”, explica a betevé.

Quan va superar el càncer i va començar a fer vida normal, va adonar-se’n que res no tornava a la normalitat per a ella. “Estic intranquil·la a l’hora de buscar feina, tinc por de poder conservar-la i no poder ser independent”. De fet, en una feina va agafar la baixa perquè el transplantament va deixar-li seqüeles i van acomiadar-la. “Em van dir que m’acomiadaven perquè ja veien que agafaria moltes baixes en un futur”, denuncia.

Quan els explicava que tenia càncer, les assegurances em penjaven el telèfon”
Yaiza Cumelles, supervivent de limfoma

Tinc inquietud per si un dia podré tenir una hipoteca i comprar-me un pis”, confessa Yaiza Cumelles. Companys ja recuperats de la malaltia i amb feines estables han tingut problemes per aconseguir hipoteques o préstecs. “A l’hora d’omplir el formulari per demanar una assegurança de vida per aconseguir una hipoteca tot són portes tancades. Els pocs que aconsegueixen que els en concedeixin és amb una pòlissa altíssima, gairebé impagable, i amb moltíssims entrebancs“.

Tinc por que mai no em concedeixin una hipoteca”
Yaiza Cumelles, supervivent de limfoma

El dret a l’oblit oncològic, contra l’estigma

La Yaiza denuncia que l’estigma del càncer l’acompanyarà tota la vida: “Una vegada estàs diagnosticada de càncer, t’acompanya fins al final encara que clínicament no el tinguis, sempre seràs una pacient de càncer”. Per combatre aquesta situació, reclama que s’aprovi a Espanya el dret a l’oblit oncològic, que dictamina que després de 10 anys d’haver passat la malaltia en el cas d’adults i cinc anys en infants, desaparegui l’estigma en l’exmalalt. La reclamació l’ha fet a través d’un fil de Twitter i s’ha fet viral.

Actualment, el dret s’aplica a tots els països europeus menys a Espanya, Malta i Islàndia. Tot i això, el Parlament Europeu ha inclòs en una de les seves resolucions que aquest dret s’estableixi a tots els països de la Unió Europea com a màxim el 2025. Aquest dret vol garantir la no discriminació dels pacients de càncer i evitar la justificació de l’historial mèdic a l’hora, per exemple, de sol·licitar una assegurança mèdica o de vida. “Amb aquest dret guanyaríem tranquil·litat per poder demanar un préstec o hipoteca i ens sentiríem més integrats socialment”, explica la Yaiza.

Amb el dret a l’oblit guanyaríem tranquil·litat i integració”
Yaiza Cumelles, supervivent de limfoma

És legal denegar assegurances a supervivents de càncer?

Actualment, el marc legal de la Constitució espanyola protegeix els consumidors dels abusos comercials i, en especial, els que han patit malalties com el VIH o el càncer. Segons Carles Garcia, advocat i membre de la Junta de Govern del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, “en aquestes denegacions a l’hora de demanar una assegurança de vida per aconseguir una hipoteca en el cas d’expacients o pacients de càncer hi ha una discriminació per raó de salut. Una companyia pot decidir si vol un client o no però no es pot discriminar”.

D’aquesta manera, segons Garcia, concedir assegurances amb quotes abusives o posar entrebancs per aconseguir una hipoteca, com avals altíssims, també és discriminar, ja que impedeix al malalt o exmalalt poder accedir al producte tal com ho fan les altres persones que no conviuen amb el càncer.