La xarxa Roba Neta ha organitzat una acció per recordar l’enfonsament de la fàbrica Rana Plaza, a Bangladesh, ara fa 10 anys. Es tracta de la major tragèdia en la indústria tèxtil, un accident en què van morir més d’un miler de persones. Els activistes han desplegat a l’Arc de Triomf una lona amb els noms de les 1.138 víctimes i han fet un minut de silenci. L’homenatge també ha servit per reivindicar la seguretat laboral dels treballadors del tèxtil arreu del món.

homenatge 10 anys tragèdia enfonsament industria tèxtil Bangladesh
Els activistes han desplegat una lona amb els noms de les 1.138 víctimes de l’accident a la fàbrica de Rana Plaza, a Bangladesh

Campanya pels drets dels treballadors

La mobilització a Barcelona també s’ha fet de forma simultània en altres ciutats de l’estat espanyol. Es tracta d’una campanya global per exigir que les marques de roba es responsabilitzin de les condicions de treball en les seves cadenes de subministrament i que signin l’Acord Internacional sobre Salut i Seguretat en la Indústria Tèxtil i de la Confecció.

Esfondrament de la fàbrica Rana Plaza, a Bangladesh, el 24 d’abril del 2013

Els activistes han llegit un manifest per pressionar i exigir a grans firmes com Levi’s, Decathlon, Amazon o Ikea que signin aquest document, que pretén evitar que es repeteixi un accident com el de Rana Plaza. Ja hi ha més de 200 empreses que s’han sumat a aquest acord.

Roba Neta també reclama a les institucions i als governs una legislació que protegeixi els drets humans i el medi ambient al llarg de tota la cadena de producció, i que sancioni les empreses que ho incompleixin. Per acabar, també demanen a la ciutadania un consum responsable i que signin la petició internacional.

homenatge 10 anys tragèdia enfonsament industria tèxtil Bangladesh
Els activistes han desplegat una pancarta per exigir que les empreses se sumin a l’acord per la seguretat en la indústria tèxtil