El nou Ateneu de Fabricació Digital del Parc Tecnològic de Barcelona Activa neix com el primer de la ciutat de model mixt. Està obert a veïns, escoles i entitats, però sobretot es presenta com un suport essencial a les empreses i emprenedors, que trobaran a l’espai la maquinària de fabricació digital necessària per crear prototips i testar els seus productes, juntament amb l’assessorament i la resta de serveis de Barcelona Activa.

Prototips accessibles per als emprenedors

El repte és fomentar les noves ocupacions tecnològiques. L’Ateneu de Fabricació Digital posa a l’abast d’emprenedors i tot tipus d’empreses talladores làser, escàners 3D, fresadores i impressores de prototipatge ràpid, entre altres eines. D’aquesta manera s’ofereix la possibilitat de crear prototips en l’àmbit industrial per testar la idoneïtat i viabilitat de productes o de determinades peces. “Han vingut emprenedors a desenvolupar projectes empresarials propis com ara motxilles en què s’havia de dissenyar tota una sèrie de peces d’encaix”, explica Andreu Bellés, tècnic del servei de suport de prototipatge empresarial. “És molt útil tenir unes màquines especialitzades de 3D per fer aquestes peces tan personalitzades”. Aquests elements bàsics fins ara suposaven una gran inversió i ara suposaran alguna contraprestació negociada. Amb aquest ateneu Barcelona Activa fa un pas més a l’hora de potenciar la creació de projectes empresarials i aposta per un sector laboral que creix. A més, es faciliten les sinergies i es fomenten els processos de disseny col·laboratius.

La vessant pedagògica de l’equipament

Al mateix temps, l’equipament té també vocació comunitària i pedagògica. En el primer mes de prova pilot ja hi han passat uns 200 alumnes d’escoles de Nou Barris. I la idea és apropar els serveis de la fabricació digital també a entitats i veïns a través de la divulgació i la formació per eliminar possibles escletxes digitals. En aquesta línia, el proper diumenge l’Ateneu de Fabricació Digital farà una jornada de portes obertes amb visites guiades per a les famílies i el públic en general, en el marc de la Festa Major de Nou Barris.