La Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz s’ubica en una antiga fàbrica tèxtil, coneguda popularment com a Can Saladrigas. Es va construir fa 10 anys després d’una forta reivindicació de l’associació de veïns i de les entitats del barri. Té més de 600 usuaris diaris i està especialitzada en cultura popular.

La reivindicació veïnal va donar fruits

Quan va tancar la biblioteca que hi havia al barri, gestionada per una entitat privada, es va iniciar una intensa reivindicació veïnal per aconseguir salvar el patrimoni de Can Saladrigas i que acollís l’equipament. Es van enderrocar alguns dels edificis de l’antiga fàbrica però la feina de les entitats i de veïns il·lustres com el periodista i escriptor Josep Maria Huertas Claveria va aconseguir preservar-ne alguns i que s’hi ubiqués la biblioteca.

Fa una dècada del nou ús de Can Saladrigas

La biblioteca comparteix espai amb el casal de gent gran i el Centre d’Imatgeria Festiva del Poblenou. De fet, la biblioteca està especialitzada en cultura popular i disposa d’un fons específic sobre el tema. Des de l’equipament expliquen que, a més, col·laboren amb les diferents entitats en una zona que, asseguren, té un teixit associatiu molt potent.

La biblioteca podria créixer

Té més de 600 usuaris diaris i, de fet, el barri en demana l’ampliació des de fa temps. De moment, ocupa una part de la planta baixa i de la primera de l’edifici. Hi ha dues plantes més que estan ocupades de forma provisional per l’Institut 22@ però que podrien destinar-se a la biblioteca en un futur. A banda dels cursos i tallers que organitzen habitualment, el servei també prepara activitats especials per celebrar el desè aniversari. Per exemple, una taula rodona sobre novel·les i pel·lícules ambientades al Poblenou.