La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha defensat l’obertura d’un centre per a persones sense llar amb addiccions al barri del Baix Guinardó. L’equipament s’ha d’ubicar a l’Hotel Aristol, davant de l’Escola Mas Casanovas i això ha generat queixes de l’AFA del centre educatiu. En un debat a la Comissió de Drets Socials, Tarafa ha admès que aquest servei pot generar “pors i inquietuds” i que, per això, s’està fent “molta pedagogia i acompanyament”.

El centre estarà finançat per l’Ajuntament i la Generalitat i tindrà capacitat per a unes 50 persones amb addiccions i trastorns de salut mental que hi viuran. “Serà la seva llar, treballarem per reconstruir les seves trajectòries de vida”, ha dit Tarafa. Es tracta d’un servei que des de l’inici de la pandèmia es va iniciar a les instal·lacions que la Fundació Pere Tarrés té al carrer de Numància (les Corts) i que ara es traslladarà.

La regidora ha explicat que a les Corts ja es va fer un acompanyament per respondre les inquietuds i que ja s’ha fet una primera ronda explicativa a la comunitat educativa de l’escola, i a veïns i comerciants del Baix Guinardó. Tarafa n’ha parlat en un debat a instàncies de Ciutadans, que ha reclamat que un centre d’aquestes característiques estigui a “una distància suficient” de les escoles.

Acusen Ciutadans d’oportunisme

La proposta no s’ha aprovat i, de fet, la resta de grups han acusat Ciutadans d’oportunisme i d’estigmatitzar les persones que s’atendran al centre. “No volem generar alarma social, fem d’altaveu de les persones i pares preocupats que es manifesten”, ha dit Paco Sierra (Cs). Des d’ERC, Montse Benedí ha dit que l’equipament és “molt necessari” i que l’Ajuntament s’ha compromès a fer mesures preventives a l’entorn.

Francina Vila (Junts) ha acusat el govern municipal d’actuar “sense transparència i sense teixir complicitats” i ha demanat fer un treball conjunt per buscar llocs idonis per a aquests centres. El popular Óscar Ramírez s’ha mostrat molt crític amb l’actuació municipal i ha dit que seran “molt curosos” perquè es respecti la convivència a l’entorn. La regidora no adscrita, Marilén Barceló, ha afegit que cal “millorar la gestió” perquè els veïns no estiguin preocupats.

L’AFA de l’Escola Mas Casanovas, en contra

Els pares i mares de l’AFA de l’Escola Mas Casanovas es mostren partidaris de canviar la ubicació de l’alberg per a persones amb addiccions. Diuen que, d’entrada, tot el projecte s’ha fet de manera poc transparent, i oferint molt poca informació tant a veïns com a l’escola.

També creuen que si en el Pla d’acció que els va fer arribar l’Ajuntament es parla d’intensificar-hi la presència de Mossos i Guàrdia Urbana, això és senyal que es poden produir situacions de tensió entre els usuaris de l’alberg i els veïns. Per tot plegat, creuen que cal reubicar l’alberg pel bé de la seguretat dels alumnes.