L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat per carta a la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, que “explori totes les vies possibles” per evitar que se sacrifiquin 32 cadells de gos de la raça beagle en el marc d’un estudi encarregat per la UB. Tal com ha avançat eldiario.es, la plataforma UTOX del Parc Científic de Barcelona (que penja de la UB) va contractar a finals d’any l’empresa Vivotecnia per elaborar dos estudis farmacològics en gossos beagle.

El primer estudi (de farmacocinètica intravenosa i oral a dosi única) requereix sis gossos mascle sense especificar-ne l’edat (per sota de 15 kg) i, segons el contracte, no en preveu el sacrifici. El text també diu que no compleix els criteris de bones pràctiques de laboratori (BPL). El segon estudi, el que ha generat més polèmica, és de toxicitat oral en dosis repetides durant 28 dies. En aquest cas, el contracte demana 16 cadells mascle i 16 cadells femella d’entre vuit i 9 mesos d’edat, i sí que parla del sacrifici que caldrà fer a tots per elaborar-ne una necròpsia.

Per elaborar els dos estudis, la UB ha desemborsat un total de 256.000 €, IVA inclòs, que rebrà l’empresa Vivotecnia. Es dona la circumstància que aquests laboratoris ubicats a Madrid ja van saltar a la primera plana de l’actualitat per suposats maltractaments animals dins de les seves instal·lacions. L’ONG Cruelty Free International va difondre imatges en vídeo del maltractament que feien els treballadors de Vivotecnia als animals. S’hi veien exemplars de conill, de rata, de porc i, també, de beagle.

La UB diu que la pràctica amb animals és insubstituïble

El Rectorat de la UB ha emès un comunicat en què explica que “la recerca de la qual es parla correspon a una entitat allotjada al Parc Científic de Barcelona (PCB)”. La UB afegeix que la fase d’experimentació es farà al març i “busca desenvolupar cures per a malalties fibròtiques i comporta l’estudi hispatològic dels òrgans de 32 gossos de raça beagle”.

La UB assenyala que “la pràctica amb animals és a hores d’ara insubstituïble a l’efecte de garantir el progrés científic, especialment de la biomedicina, la qual permet fer front a les múltiples malalties que ens afecten”. Remarca que “aquesta pràctica es fa només quan és estrictament ineludible i sempre amb la màxima exigència ètica, per tal de minimitzar al màxim l’impacte en els animals que formen part dels experiments”.

Segons la UB, l’entitat externa “encara no ha començat al fase d’experimentació” i “té previst iniciar-la a mitjan març”. Assegura que “ara per ara està elaborant el protocol de treball, amb la consegüent avaluació i validació de tots els requisits establerts tant a les normatives autonòmiques, estatals i europees, com als preceptes ètics que vinculen tant el PCB com la UB”.

Entitats animalistes convoquen una concentració el 22 de gener

El PACMA ha convocat una concentració el dissabte 22 de gener a la plaça de Sant Jaume. Denuncia que “la UB i Vivotecnia executaran 38 cadells beagle de vuit mesos”. A la convocatòria s’hi han adherit el Sindicat d’Estudiants i la Plataforma Investigació sense Experimentació Animal (ISEA).